Γιατί πονάει η μέση και δίνει πόνο στα πλευρά: από τη μία ή και τις δύο πλευρές

Πίσω πόνο που ακτινοβολεί προς το πλευρό είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Πιθανές δυσκολίες στην διάγνωση επιδεινώνονται από την συχνή εξάπλωση του πόνου από hypochondrium προς τα πίσω και αντίστροφα.

Αυτό το φαινόμενο του πόνου ακτινοβολία που προκαλείται από τη στενή ανατομική και λειτουργική σχέση των οργάνων της ανώτερης βαθμίδας της κοιλιακής κοιλότητας και το κάτω μέρος του στήθους.

πληγή παϊδάκια από το πίσω μέρος

Η εξάπλωση του πόνου σε παρακείμενες περιοχές του σώματος (π. χ. πόνο) οφείλεται στην έννοια της δερμοτόμιο, η οποία είναι ένα τμήμα του δέρματος που νευρώνεται από ένα spinae σπονδυλικής στήλης.

Αιτίες της

Η αιτία του πόνου στην πλάτη που ακτινοβολεί στην υποχονδρία και το αντίστροφο μπορεί να είναι παθολογικές διεργασίες από τα ακόλουθα συστήματα και όργανα:

 • πεπτικό: το πάγκρεας, το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το λεπτό ή το παχύ έντερο, το στομάχι;
 • καρδιαγγειακό: καρδιά, μεγάλα αγγεία, κ. λπ. *
 • διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος: οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος, τους μυς πίσω, πλευρές, σπονδυλική στήλη;
 • θράσος: η σπονδυλική ρίζες, κορμούς νεύρο και πλέγματα;
 • ουροποιητικού – νεφρά;
 • ανοσοποιητικό σύστημα: σπλήνα.
 • Παθολογία στα αριστερά κάτω από τα πλευρά

  Παθήσεις του σπλήνα

  Οι πιο κοινές ασθένειες της σπλήνας, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο στην πλάτη, η οποία δίνει στον ανώτερο τεταρτημόριο στο μέτωπο, που αναφέρονται παρακάτω.

  Έμφρακτο του σπληνός: αυτό το σφάλμα παρουσιάζεται όταν οξεία κυκλοφορική διαταραχή του οργάνου οφείλεται στην απόφραξη του αυλού του σπληνική αρτηρία, τα κλαδιά από ένα θρόμβο ή έμβολο. Τα αίτια του εμφράγματος του σπλήνα είναι πιο συχνά συστηματική atherosclerosis, τις καρδιακές αρρυθμίες, κακοήθεις νεοπλασίες, αιματολογικές και αυτοάνοσα νοσήματα, τη ζημία, την κίρρωση του ήπατος κ. λπ.

  Κλινικές εκδηλώσεις ποικίλουν ανάλογα με το διαμέτρημα του προσβεβλημένου αγγείου. Συνήθως, ο ασθενής παραπονείται για έντονο πόνο στην αριστερή πλευρά της πίσω ακτινοβολεί με το αντίστοιχο εξάμηνο της κοιλιάς, του στήθους.

  Επίσης, ο ασθενής μπορεί να ενοχλείται από αδυναμία, πυρετός, ρίγη, ναυτία, έμετος. Περιστασιακά, σε περίπτωση που το κλείσιμο της αποσπασματικής αρτηρία καταγγελίες είναι ανύπαρκτη.

  Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους. Μπορεί από καιρό να είναι ασυμπτωματική.

  Σημαντικό! Πόνος γκρίνια, ηλίθιο χαρακτήρα στο πίσω ή το αριστερό μισό της κοιλιάς ενώνει μετά τη βλάστηση κάψα του όγκου που καλύπτει την σπλήνα. Ο ασθενής μπορεί να ανησυχεί για την έλλειψη όρεξης, η ασυμμετρία της κοιλιάς, απώλεια του σωματικού βάρους, κ. λπ.

  Απόστημα του σπλήνα. Αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της μόλυνσης των ιστών του σπλήνα μέσω των λεμφικών ή αιμοφόρων αγγείων. Χαρακτηρίζεται από θαμπό πόνο στο αριστερό άνω τεταρτημόριο που ακτινοβολεί προς τα πίσω ή ωμικής ζώνης (μπορεί να επιδεινώνεται από την κίνηση), πυρετό με ρίγη.

  Κύστεις του σπληνός: παρασιτικές (εχινοκοκκίαση, alveococcosis) και nonparasitica. Το τελευταίο μπορεί να είναι εκ γενετής ή επίκτητες (τραύμα). Για το μεγάλο μέγεθος που εκδηλώνεται με πόνο, αίσθημα βάρους στο αριστερό hypochondrium και την προεξοχή στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς.

  Καρδιά

  πονάνε τα πλευρά από το πίσω αιτίες

  Στηθάγχη. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο πόνος που εντοπίζεται πίσω από το στέρνο ή στην αριστερή πλευρά του θώρακα, που προκαλείται από σωματική ή συναισθηματική πίεση, διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και ανακουφίζεται με την ανάπαυση ή τη λήψη νιτρογλυκερίνη.

  Το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος κάτω από την ωμοπλάτη, στο χέρι και το σαγόνι του στην αριστερή πλευρά. Αρκετά συχνά, η άτυπη στηθάγχη παρουσιάζεται: ο ασθενής μπορεί να διαταράξει τον πόνο στην πλάτη και την αριστερά κοιλία ακτινοβολίας στο άνω τεταρτημόριο (περιφερική μορφή της στηθάγχης). Ο πόνος μπορεί να είναι σύνθλιψη, πίεση, μαχαίρωμα, κοπή, πονώντας.

  Έμφραγμα του μυοκαρδίου – μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του ασθενούς.

  Πόνος στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, πόνος παρόμοια με στηθάγχη, αλλά διαφέρει σοβαρή ένταση και καμία επίδραση από τη λήψη νιτρογλυκερίνης.

  Έμφραγμα κατώτερο τοίχωμα του μυοκαρδίου πόνος μπορεί να εντοπίζεται στην άνω κοιλιακή χώρα και ακτινοβολούν προς τα πίσω (κοιλιακό μορφή).

  Άλλες μορφές της καρδιακής νόσου. Περικαρδίτιδα, μυοκαρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδα είναι πολύ λιγότερο, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στην αριστερή πλευρά της πίσω ακτινοβολίας στο άνω τεταρτημόριο.

  Παγκρεατίτιδα

  Παγκρεατίτιδα οξεία ή χρόνια φλεγμονή του παγκρέατος, κύριες αιτίες είναι τα λάθη στη διατροφή και το αλκοόλ, χολολιθίαση.

  Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οξείας παγκρεατίτιδας – έντονο πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα ή το αριστερό άνω τεταρτημόριο που ακτινοβολεί προς τα πίσω και κάτω από την ωμοπλάτη. Μπορεί να είναι τόσο έντονο, που ο ασθενής φέρνει μεγάλο πόνο και να απαλλαγεί μόνο από τα ναρκωτικά αναλγητικά.

  Επίσης, ο ασθενής ανησυχεί για ναυτία, επαναλαμβανόμενη εμετό, διαταραχές των κοπράνων, πυρετός, σε σοβαρές περιπτώσεις, αιμορραγικό εξανθήματα στο σώμα.

  Προσοχή! Χρόνια παγκρεατίτιδα σε ύφεση είναι ασυμπτωματική. Σε μια επιδείνωση των συμπτωμάτων της οξείας παγκρεατίτιδας.

  Νευρολογικές ασθένειες

  Πίσω πόνο που ακτινοβολεί στον ανώτερο τεταρτημόριο τυπικό για την εκφυλιστική ασθένεια δίσκων της θωρακικής-οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, την παθολογία του περιφερικού νευρικού συστήματος. Οστεοχόνδρωση πόνος μπορεί να είναι συνεχής ή παροξυσμική.

  Πιο συχνά είναι τα γυρίσματα, κράμπες, και να διαπερνήσει χαρακτήρα και επιδεινώνεται από την κίνηση. Να προκαλέσει πόνο από πίεση στα σημεία ενεργοποίησης στη θέση από την οδυνηρή νευρική ρίζα κοντά στη σπονδυλική στήλη.

  Για τη νευραλγία του ένα ισχυρό πόνο καψίματος που αυξάνει όταν πιέζεται και η αλλαγή της θέσης του σώματος.

  Σε νευρολογικές παθήσεις, ο ασθενής μπορεί να διαταράξει αισθητικές διαταραχές (καρφίτσες και βελόνες, μείωση ορισμένων τύπων ευαισθησία) και τις κινητικές διαταραχές (δυσκολία στην κίνηση).

  Τι προκαλεί δυσφορία στη δεξιά πλευρά

  Ηπατική ανεπάρκεια

  Ηπατική ανεπάρκεια ονομάζεται οξεία ή χρόνια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του ήπατος δεν είναι σε θέση να υποστηρίζει επαρκώς τον μεταβολισμό οφείλεται σε διάφορους λόγους:

 • τοξική βλάβη (αλκοόλ, φάρμακα, λιπάσματα, κ. λπ.) *
 • ηπατική νόσο (κίρρωση, ηπατίτιδα, λοιμώδη νοσήματα, νεοπλάσματα, θρόμβωση της πυλαίας φλέβας);
 • παθήσεις άλλων οργάνων του πεπτικού συστήματος (χολοκυστίτιδα, παγκρεατίτιδα, όγκοι);
 • παθήσεις άλλων οργάνων και συστημάτων (ρευματολογικές, λοιμώδη, καρδιακή).
 • Πιο συχνά η ηπατική ανεπάρκεια εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της κίρρωσης του ήπατος διαφορετικής προέλευσης (ιογενή, αλκοολούχα). Σε αυτή την περίπτωση, για τους ασθενείς που χαρακτηρίζεται από ένα θαμπό, αφόρητο πόνο ή αίσθημα βάρους στο το σωστό hypochondrium που ακτινοβολεί προς τα πίσω.

  Σε μη αντιρροπούμενη ηπατική ανεπάρκεια ενταχθούν οίδημα, ασκίτη (συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα), η τάση για αιμορραγία, η μυρωδιά της αμμωνίας από το στόμα, κιτρίνισμα του δέρματος, εγκεφαλική βλάβη (αλλοίωση ομιλία, σύγχυση, απώλεια συντονισμού, κ. λπ.)

  Χολοκυστίτιδα

  πονάνε τα πλευρά από το πίσω αριστερά

  Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα) εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της λοίμωξης. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο πόνος κάτω από το δεξί πλευρό, το οποίο μπορεί να εκπέμψει προς τα δεξιά πίσω.

  Η ένταση του πόνου μπορεί να ποικίλλουν: από ήπιος πόνος σε σοβαρή παροξυσμική. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να διαταράξει ναυτία, έμετος, η γεύση της χολής στο στόμα του, πυρετός, αποχρωματισμός των κοπράνων και ούρων (παραβιάζοντας την εκροή της χολής).

  Η αιτία της οξείας χολοκυστίτιδας είναι συνήθως μια παραβίαση της διατροφής.

  Ο καρκίνος του παγκρέατος κεφάλι

  Στο 60-70% των ασθενών με καρκίνο επηρεάζει είναι η κεφαλή του παγκρέατος. Κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, ίκτερος και την απώλεια βάρους.

  Βοήθεια. Ο πόνος είναι εντοπισμένος σε το σωστό hypochondrium ή στο epigastrium και μπορεί να ακτινοβολήσει περιοχή του interscapular ή τη σπονδυλική στήλη.

  Φοράει συνήθως θαμπό απώτερο ή καταπιεστικό χαρακτήρα (μερικές φορές ακραία), ενισχύεται μετά την παραβίαση της διατροφής, σε ύπτια θέση το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της φύτρωσης στο το ηλιακό πλέγμα, η ένταση του πόνου αυξάνει, γίνεται γύρω από το χαρακτήρα.

  Ίκτερος, απώλεια βάρους, κνησμό, σκουρόχρωμα ούρα και την ελάφρυνση των κοπράνων προκύψει λόγω της συμπίεσης από τον όγκο των χοληφόρων οδών.

  Χολολιθίαση

  Πιο συχνά, χολολίθων νόσο, προσβάλλει γυναίκες μέσης ηλικίας με το υπερβολικό βάρος.

  Ένα τυπικό σύμπτωμα της χολολίθων νόσο είναι οξύς πόνος στη δεξιά πλευρά που εμφανίζεται μετά από ένα βαρύ γεύμα (λιπαρά, τηγανητά, καπνιστά).

  Μπορεί να εκπέμψει προς τα δεξιά ωμοπλάτη και interscapular περιοχή.

  Μαζί με τον πόνο ο ασθενής έχει ναυτία, έμετος, πυρετός, αδυναμία.

  Επιδείνωση του πόνου μέτριας φύσης, ή μπορεί να είναι απούσα.

  Σκωληκοειδίτιδα

  Φλεγμονή του Προσαρτήματος είναι η πιο κοινή χειρουργική παθολογία. Συνήθως ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας είναι εντοπισμένη στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

  Ωστόσο, με την υψηλή θέση του Προσαρτήματος εμφανίζεται στο το σωστό hypochondrium επέκταση στο δεξιό ήμισυ του πίσω και μπορεί να προσομοιώσει μια επίθεση χολοκυστίτιδα. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση είναι ποικίλες:

   πόνος, κυρίαρχο, ράψιμο, ηλίθιο, κ. λπ.

  Κατά κανόνα, ο ασθενής ανησυχεί επίσης για ναυτία, περιστασιακά εμετός, μέτριο πυρετό.

  Αιτίες της αμοιβαίας πόνο και στις δύο πλευρές

  Οστεοχόνδρωση της άρθρωσης.

  Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο της σπονδυλικής στήλης, η οποία συνοδεύεται από μια μείωση του πάχους των μεσοσπονδύλιων δίσκων, η υπερβολική υπερανάπτυξη των οστών και μετατόπιση των σπονδύλων.

  Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν το τσίμπημα των νωτιαίων νεύρων, η οποία εκδηλώνεται σύνδρομο πόνου.

  Σημαντικό! Ο πόνος συνήθως έχει μια κυματοειδής φύση, αυξάνει με την κίνηση, σε αναγκαστική στάση. Είναι συχνά συνοδεύεται από μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθηση καύσου στην προσβεβλημένη περιοχή.

  Ασθένειες του στομάχου

  Περιοδική θαμπό πόνο σε αυτή την περίπτωση εντοπίζεται συνήθως στο epigastrium αλλά μπορεί να εκπέμψει προς τα πίσω και στις δύο πλευρές ή interscapular περιοχή με τη συμμετοχή του οπισθίου τοιχώματος του στομάχου.

  Μπορεί να συμβεί αμέσως ή ώρες μετά το φαγητό (έλκος) ή να ενοχλούν τον ασθενή τις περισσότερες φορές (γαστρικό καρκίνο).

  Άλλα προειδοποιητικά σημάδια είναι:

   ναυτία, καούρα, απώλεια της όρεξης, η μείωση της μάζας σώματος, κ. λπ.
  πληγή παϊδάκια από πίσω με δύο πλευρές

  Οι πιο συχνές παθήσεις του στομάχου, που συνοδεύεται με πόνο που εκτείνεται στο πίσω περιλαμβάνουν:- έλκος στομάχου;- γαστρίτιδα;- γαστρικό καρκίνο.

  Εντερική παθολογία

  Συνήθως κοιλιακό πόνο που ακτινοβολεί στην πλάτη είναι χαρακτηριστικό για:

   δωδεκαδακτυλικό έλκος, Η νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, νεοπλασματικές βλάβες, κ. λπ.

  Πόνος σε παθήσεις του παχέος ή του λεπτού εντέρου που συνδέονται με την πρόσληψη τροφής.

  Συνήθως είναι πόνος στη φύση και σπάνια φτάνει σε υψηλή ένταση.

  Μπορεί να εντοπιστεί σε διάφορα μέρη της κοιλιάς και να δώσει στο αντίστοιχο μέρος της πλάτης.

  Η πολυπλοκότητα της διάγνωσης της αμοιβαίας πόνο

  Διάγνωση του πόνου χωρίς σαφή εντόπιση ή να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος αποτελεί ένα δύσκολο κλινικό πρόβλημα. Αυτό προκαλείται από την εκτεταμένη λειτουργικές σχέσεις των γειτονικών οργάνων.

  Η πιο σημαντική αξία για τη διαφορική διάγνωση έχει ένα χαρακτήρα του πόνου (sharp, θαμπό, πόνος, κάψιμο), την επιμονή, τα αίτια και το χρόνο εμφάνισης. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν να υποψιάζεστε μια συγκεκριμένη παθολογία και να κρατήσει την παρατήρηση περαιτέρω εξέταση.

  Η σωστή προσέγγιση για τη θεραπεία και μεθόδους

  Αμοιβαία πόνος είναι ένα must λόγος για τη διαβούλευση με το γιατρό. Η θεραπεία στην περίπτωση της αμοιβαίας πόνο πρέπει να πραγματοποιείται μετά την ίδρυση της η τελική διάγνωση με τη χρήση εργαστηρίου και ενόργανες μεθόδους διάγνωσης.

  Παρακαλείστε να σημειώσετε! Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεσματική συντηρητική θεραπεία (χαμηλό πόνο στην πλάτη, γαστρίτιδα, γαστρικό έλκος), άλλοι μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση (κακόηθες νεόπλασμα, χολολιθίαση, σκωληκοειδίτιδα).

  Σε τι γιατρό να απευθυνθώ

  Κύρια διάγνωση και να καθορίσει την αιτία του πόνου σύνδρομο συμμετέχουν ο θεραπευτής. Μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή σε ένα σχετικό ειδικό για συμβουλές ή θεραπεία μετά την ίδρυση της η τελική διάγνωση.

  Στην παθολογία του πεπτικού συστήματος θεραπείας εκτελεί ένα γαστρεντερολόγο, οστεοχόνδρωση νευραλγία και νευρολόγος, στον καρκίνο – ο ογκολόγος. Εάν είναι απαραίτητο (σκωληκοειδίτιδα, χολοκυστίτιδα) η βοήθεια παρέχεται από τον χειρουργό.

  Συμπέρασμα

  Πόνος στην πλάτη επέκταση στο τεταρτημόριο (ή αντίστροφα) έχει μια ευρεία ποικιλία κλινικών και μπορεί να καλύψει την εκτεταμένη λίστα των παθήσεων του γαστρεντερικού σωλήνα, του καρδιαγγειακού, του νευρικού συστήματος. Γνώση για τα χαρακτηριστικά του σας επιτρέπει να υποψιάζεστε μια συγκεκριμένη παθολογία, να διεξάγει μια ποιοτική διαγνωστικό αναζήτηση και να ορίσει την κατάλληλη θεραπεία.