Πόνος στην πλάτη και το χαμηλότερο πόνο στην πλάτη: αίτια και θεραπεία

Πίσω πόνο, την ένταση και δυσκαμψία στο κάτω μέρος της πλάτης είναι τα πιο κοινά προβλήματα που αργά ή γρήγορα αντιμετωπίζει τους περισσότερους ανθρώπους.

πόνο στην πλάτη

Πιο συχνά μια πληγή κάτω μέρος της πλάτης, επειδή η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα και φέρει το βάρος της επάνω μισό του σώματος. Πόνος στην οσφυϊκή περιοχή έχει ξεχωριστό τίτλο, οσφυαλγία, αν δίνει στο πόδι — ισχιαλγία. Σπάνια, πόνος που εμφανίζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αν ο πόνος είναι οξύς και εκτείνεται (δίνει) την πλευρά ή το χέρι, που ονομάζεται "οσφυαλγία" ή "ισχιαλγία". Αυτό το είδος του πόνου που συνήθως σχετίζονται με συμπίεση του νωτιαίου νεύρου.

Πόνος στην πλάτη και το χαμηλότερο πόνο στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά από τη βαριά ανύψωση, αν είναι δύσκολο να γυρίσει. Μερικές φορές δυσφορία στο πίσω αναπτυχθεί σταδιακά με την πάροδο πολλών ετών από την άσκηση ή ακατάλληλη στάση του σώματος. Σπάνια η αιτία του πόνου δεν μπορεί να καθοριστεί. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί το βράδυ, κάτω από το φορτίο ή μετά από μια μακρά εύρημα σε μια άβολη στάση, για παράδειγμα, μετά από ένα μακρύ ταξίδι με το αυτοκίνητο. Συχνά ο πόνος πηγαίνει μακριά σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πόνος στην πλάτη μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες και, στη συνέχεια, να αισθάνονται καλύτερα, και η κινητικότητα είναι πλήρως αποκατασταθεί. Να επιταχύνει την επούλωση βοηθήσει αναλγητικά και μια συγκεκριμένη λειτουργία της φυσικής δραστηριότητας: υπόλοιπα μόνο κατά τις πρώτες 1-2 ημέρες με ιδιαίτερα έντονο πόνο και, στη συνέχεια, τη σταδιακή επιστροφή στην ενεργό τρόπο ζωής. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πίσω ή κάτω μέρος της πλάτης πόνος που διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια, μιλώντας για την ανάπτυξη του χρόνιου πόνου στην πλάτη και να σας συνταγογραφήσει επιπρόσθετη θεραπεία.

Παίζει σημαντικό ρόλο η διάθεσή σας. Επειδή ο πόνος μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί μια καλή διάθεση, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι τα θετικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, γενικά ανακάμψει γρηγορότερα από εκείνους που είναι σε κατάθλιψη.

Οι αιτίες του πόνου στην πλάτη

Πίσω στην υγεία εξαρτάται από την ομαλή λειτουργία των πολύπλοκος μηχανισμός οστά, τους μυς, τα νεύρα και τις αρθρώσεις. Συχνά με ακρίβεια να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου μπορεί να είναι δύσκολη. Ευτυχώς, σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμό στην πλάτη είναι σπάνια. Πιο συχνά πόνο στην πλάτη ή πλάτη που προκαλείται από το φως τραυματισμούς, μυϊκούς πίεση, τέντωμα των μυών και των συνδέσμων, για παράβαση και φλεγμονή των νεύρων. Δυσφορία στην πλάτη μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αναπτύξουν σταδιακά να αυξάνεται. Πιθανές αιτίες του πόνου στην πλάτη και χαμηλά στην πλάτη:

 • αδέξια κίνηση: κλίση ή περιστροφή της στέγασης *
 • την άρση ή τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων, η παρατεταμένη κάμψη του κορμού;
 • εσφαλμένη στάση κατά το περπάτημα ή κάθεται;
 • υπερβολικό τέντωμα των μυών πίσω;
 • η παρατεταμένη οδήγηση χωρίς διακοπή.

Μερικές φορές ξεκινά την ασθένεια, χωρίς προφανή λόγο, για παράδειγμα, το πρωί, μετά τον ύπνο.

Παράγοντες κινδύνου για την οσφυαλγία

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν την πιθανότητα πόνους στην πλάτη ή κάτω μέρος της πλάτης:

 • Το υπερβολικό βάρος, ενώ η σπονδυλική στήλη φέρει περισσότερο φορτίο. Για να καταλάβετε αν το βάρος σας είναι φυσιολογικό, τον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος.
 • Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τους ιστούς του πίσω, και οι καπνιστές είναι γενικά λιγότερο πιθανό να οδηγήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
 • Εγκυμοσύνη — μια γυναίκα σπονδυλική στήλη υπόκειται σε πρόσθετο φορτίο, το οποίο αυξάνει με τον όγκο του στομάχου.
 • Η παρατεταμένη πρόσληψη φαρμάκων που μειώνουν την πυκνότητα των οστών, για παράδειγμα, τα κορτικοστεροειδή.
 • Το άγχος πιστεύεται ότι η συνεχής άγχος αυξάνει την ένταση των μυών της πλάτης και του λαιμού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο.
οι αιτίες του πόνου στην πλάτη

Ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και χαμηλά στην πλάτη:

 • Οστεοχόνδρωση της άρθρωσης και τις επιπλοκές της, όπως είναι η κήλη στη σπονδυλική στήλη, εκφυλιστική ασθένεια, όπου η κατάρρευση των μεσοσπονδύλιων χόνδρου, με αποτέλεσμα τον πόνο. Οι ασθένειες αυτές συχνά αναπτύσσονται με την ηλικία, ιδιαίτερα σε εκείνους τους ανθρώπους που βιώνουν το βαρύ φορτίο στην πλάτη.
 • Τέντωμα των συνδέσμων και των μυών που συμβαίνει συχνά μετά από υπερβολική σωματική άσκηση ή αδέξια κίνηση.
 • Διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας — φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τον πόνο, σηματοδότησε την πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις, μειωμένη κινητικότητα.
 • Νεφρική νόσο, όπως η πυελονεφρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Υπάρχουν, επίσης, πιο επικίνδυνη, αλλά και πολύ σπάνιες αιτίες του πόνου στην πλάτη. Για παράδειγμα, ο καρκίνος, η φυματίωση της σπονδυλικής στήλης, ανεύρυσμα αορτής (διαχωρισμός των τοιχωμάτων των μεγάλων αγγείων), κ. λπ. είναι συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης από γιατρό.

Διάγνωση του πόνου στην πλάτη και γλουτούς

Με πόνο στην πλάτη και κάτω μέρος της πλάτης σας μπορεί συχνά να αντιμετωπίσουν στο σπίτι με φάρμακα που πωλούνται στο φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή. Νοσοκομείο θεραπεία δεν είναι συνήθως απαραίτητη. Αν ο πόνος είναι σοβαρή, ζητήστε βοήθεια από έναν γιατρό παθολόγο. Αν ο πόνος δεν μπορείτε να μετακινήσετε, μπορείτε να καλέσετε το γιατρό στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός θα σας ζητήσει να καθίσει, να σταθεί, να περπατήσει, εναλλάξ, σηκώστε τα πόδια σας και θα ελέγξει επίσης το εύρος της κίνησης στο πίσω μέρος. Μπορεί να σας ρωτήσω σχετικά με προηγούμενες ασθένειες ή τραυματισμούς, για τον τρόπο ζωής και τη φύση της εργασίας, καθώς:

 • Πότε άρχισε ο πόνος;
 • Πού πονάς;
 • Ενοχλείται πίσω στο παρελθόν;
 • Μπορείς να περιγράψεις τον πόνο;
 • Από ό, τι ο πόνος κλιμακώνεται ή πάει;

Η έρευνα και εξέταση, ο γιατρός θα προσπαθήσει να αποκλείσει το ενδεχόμενο η μόλυνση και κάταγμα, αν και είναι πολύ σπάνια. Σε περίπτωση που αμφισβητείται η διάγνωση, μπορεί να παραπεμφθεί για περαιτέρω μελέτη: μαγνητική τομογραφία (MRI) ή ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης. Για να αποφύγετε νεφρική νόσο, ο γιατρός παραγγελίες ανάλυση ούρων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πόνος στην πλάτη πώς να το αφαιρέσετε σε λίγες μέρες. Εάν η θεραπεία δεν βοηθά, πόνος στην πλάτη διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες (το λεγόμενο χρόνιο πόνο στην πλάτη), ή αιτία της ασθένειας είναι μια σοβαρή ασθένεια, ο θεραπευτής θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό. Πιο συχνά για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη και το χαμηλό πόνο στην πλάτη ασχολείται με το νευρολόγο. Επιπλέον, η θεραπεία μπορεί να συνδεθεί με ένα γιατρό σαν φυσικοθεραπευτής, ρεφλεξολόγος, χειροπράκτη.

Θεραπεία της πλάτης και των οσφυϊκών

Η θεραπεία του πόνου στην πλάτη μπορεί να εξαρτάται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα, καθώς και τις προσωπικές σας προτιμήσεις και ανάγκες. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος μπορεί να αφαιρεθεί με τη χρήση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τη θεραπεία στο σπίτι.

Με κινητήρα σε λειτουργία. Κατά τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι όταν τον πόνο στην πλάτη πρέπει να ξεκουραστείς. Είναι πλέον αποδεκτό ότι οι άνθρωποι που σηκώνονται νωρίς για να κινηθεί πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσει τον πόνο στην πλάτη και το χαμηλότερο πόνο στην πλάτη. Απόλυτη ησυχία και ξεκούραση στο κρεβάτι εμφανίζεται μόνο για 1-2 μέρες στην οξεία φάση, όταν ο πόνος είναι πολύ έντονη και δεν κινείται. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται να βρίσκονται στην σκληρή και λεία επιφάνεια. Μόλις η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένα, θα πρέπει να επανέλθει σταδιακά στη ζωή με το κινητό, επεκτείνοντας το εύρος της κίνησης από λίγο κάθε μέρα.

Σταδιακά, θα είστε σε θέση να κινηθεί γύρω από το σπίτι ή να πάτε για ψώνια. Θα πρέπει να βάλετε με κάποια δυσφορία, και να μάθουν να αποφεύγουν οτιδήποτε προκαλεί έντονο πόνο. Λίγες μέρες αργότερα, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας χωρίς να περιμένει για τη στιγμή όταν ο πόνος στο πίσω ή κάτω μέρος της πλάτης θα είναι εντελώς (φυσικά, αν η εργασία σας δεν είναι συνδεδεμένο με υπερβολικά φορτία στη σπονδυλική στήλη). Νωρίς ενεργοποίησης θα σας πάρει πίσω στην κανονική καθημερινή ρουτίνα και την απόσπαση της προσοχής από τον πόνο.

θεραπεία

Παυσίπονα. Τα φάρμακα αυτά ανακουφίζουν τον πόνο, τη φλεγμονή και το οίδημα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της υγείας του ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει τα φάρμακα αυτά σε μορφή ενέσεων, δισκία ή εξωτερικές θεραπείες — αλοιφές από τον πόνο στην πλάτη. Συνήθως ξεκινά η θεραπεία με ενέσεις. Μόλις υποχωρήσει ο πόνος, η εισαγωγή του φαρμάκου πρέπει να διακοπεί, εάν είναι απαραίτητο, να λάβει τα χάπια ή να χρησιμοποιήσετε κρέμες. Τα κεφάλαια αυτά έχουν μια σειρά από αντενδείξεις, ώστε πριν συμβουλευτείτε το γιατρό σας και διαβάστε τις οδηγίες. Χάπια για τον πόνο καλύτερα να λαμβάνονται μετά τα γεύματα, με ένα ποτήρι γάλα.

Μυοχαλαρωτικά είναι φάρμακα που ανακουφίστε το σπασμό των σκελετικών μυών, να χαλαρώσετε τους μυς. Διορίζονται σε περιπτώσεις όπου η υπερβολική ένταση των μυών της σπονδυλικής στήλης, αύξηση του πόνου που θα μπορούσε, για παράδειγμα, όταν η επιδείνωση της εκφυλιστική δισκοπάθεια ή δισκοκήλη. Μυοχαλαρωτικά έχουν παρενέργειες, πολλοί από αυτούς δεν μπορεί να αναλάβει το τιμόνι. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Θεραπεία της θερμότητας και του κρύου. Κάποιο πόνο βοηθά ζεστασιά, π. χ. ζεστό μπάνιο ή μαξιλάρι θέρμανσης για το ευαίσθητο σημείο. Επίσης να ανακουφίσει την κατάσταση μπορεί να είναι κρύο, για παράδειγμα, εάν εφαρμόζεται στο κάτω πίσω πάγο ή ένα πακέτο κατεψυγμένα λαχανικά. Μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα. Τυλίξτε το σε μια υγρή πετσέτα και να το εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή. Μπορείτε επίσης εναλλακτική θεραπεία θερμότητας με το κρύο, την εφαρμογή εναλλασσόμενων πάγο και ένα μαξιλάρι θέρμανσης.

Στάση για ύπνο. Μια αλλαγή της στάσης του σώματος για τον ύπνο, μπορεί να ανακουφίσει την ένταση από την πίσω και την ανακούφιση από τον πόνο. Αν κοιμάστε στο πλευρό σας, τραβήξτε ελαφρώς τα πόδια σας προς το στήθος σας και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Αν σας πλάτη με πλάτη, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να υποστηρίξει τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης στην οσφυϊκή περιοχή.

Η χαλάρωση είναι ένα κρίσιμο συστατικό της που ασχολούνται με τον πόνο, γιατί αν ανησυχείς πολύ, θα προκαλέσει την ένταση των μυών, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο. Μελέτες δείχνουν ότι τα θετικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, συνήθως αναρρώνουν πιο γρήγορα. Ο πόνος από τους πηγαίνει σε ένα μακρύ, χρόνια. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές χαλάρωσης. Κατά κανόνα, συνιστάται να μάθετε αναπνευστικές ασκήσεις και απλές ασκήσεις με εναλλαγή έντασης και χαλάρωσης των διαφόρων μυών του σώματος.

Άσκηση και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Προσπαθήστε να εξαλείψει την αιτία του πόνου στην πλάτη για να το αποτρέψει από την επιστροφή στο μέλλον. Οι πιο κοινές αιτίες του πόνου στην πλάτη — το υπερβολικό βάρος, η κακή στάση του σώματος και το άγχος. Η τακτική άσκηση και δραστήριο τρόπο ζωής θα βοηθήσει την πλάτη σας να είναι ισχυρή και υγιής. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το περπάτημα, το κολύμπι και γιόγκα. Το πιο σημαντικό — να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει και να μην προκαλεί πόνο. Μερικές φορές τα μαθήματα διεξάγονται σε ομάδες υπό την καθοδήγηση ειδικευμένου εκπαιδευτή. Συνήθως τα μαθήματα θα γίνονται ασκήσεις για να ενισχύσει τους μυς και βελτιώνει τη στάση του σώματος, καθώς και η αερόβια άσκηση και ασκήσεις stretching.

Θεραπεία του χρόνιου πόνου στην πλάτη

Αν τον πόνο στην πλάτη διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες (το λεγόμενο χρόνιο πόνο στην πλάτη), εκτός από τα αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά που χρησιμοποιούνται περιγράφονται παρακάτω μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να βοηθήσει όσους τον πόνο στην πλάτη σας αποτρέπει από το να εκτελεί τη συνηθισμένη διαδικασία και ανησυχητική.

Η χειροπρακτική είναι ένα χειροπράκτη ή φυσικοθεραπεύτρια και περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης, την κινητοποίηση και μασάζ.

Η τεχνική Alexander — σας επιτρέπει να αφαιρέσετε την περίσσεια ένταση των μυών, και τους διδάσκει πώς να σωστά να καθίσει ή να σταθεί σαν μια λογική κίνηση. Θα μάθετε να κρατήσει την ισορροπία του σώματος και τη στάση του σώματος.

Βελονισμός (acupuncture) — Κινεζική μέθοδος θεραπείας, στην οποία τα διάφορα μέρη του σώματος εισάγει μια λεπτή βελόνα. Βοηθά να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη και το χαμηλότερο πόνο στην πλάτη.

Αντικαταθλιπτικά που προδιαγράφεται για το χρόνιο πόνο στην πλάτη σε περιπτώσεις όπου ο πόνος φάρμακα και άλλες μέθοδοι δεν βοηθούν. Πιο συχνά, σας προτείνουμε να πάρετε τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, π. χ. αμιτριπτυλίνη σε μικρές δόσεις. Αυτά τα φάρμακα που αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά ήταν αποτελεσματική για τη θεραπεία ορισμένων τύπων του πόνου.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε πόνο στην πλάτη και το χαμηλότερο πόνο στην πλάτη, ακόμη και σε περιπτώσεις, όταν άλλες μέθοδοι είναι ανίσχυροι. Ο πόνος στην πλάτη είναι πολύ αληθινό, αλλά το πώς αισθάνεστε και πώς το σκέφτομαι, μπορεί να επιδεινώσει ή να την αποδυναμώσει. Γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) θα σας βοηθήσει να διευκολύνει τον πόνο στην πλάτη λόγω της αλλαγής της στάσης της. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία, λιγότερο πόνο. Έχουν το κίνητρο για να οδηγήσει ένα δραστήριο τρόπο ζωής, η τακτική σωματική άσκηση, η οποία με τη σειρά της μειώνει τη σοβαρότητα του πόνου.

πρόληψη

Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως αναφέρεται μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν όλες οι άλλες θεραπευτικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Να χειρουργική επέμβαση είναι δυνατή μόνο όταν ο πόνος είναι τόσο ισχυρή ή σταθερή, στέρηση του ύπνου και της ανάπαυσης. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από το είδος του πόνου και οι αιτίες του.

Για παράδειγμα, μια κήλη στη σπονδυλική στήλη συνταγογραφήσει μια ειδική διαδικασία. Σήμερα οι χειρουργοί μπορεί να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση μέσα από πολύ μικρή τομή χρησιμοποιώντας μικροχειρουργική μέσα. Οι πράξεις αυτές θεωρούνται λιγότερο τραυματική. Διαβάστε περισσότερα για αυτό στην ενότητα "Θεραπεία για μια κήλη δίσκου".

Η σπονδυλοδεσία είναι μια σύνθετη και λιγότερο κοινή λειτουργία. Τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται πάντα στις προσδοκίες. Για παράδειγμα, μετά την επέμβαση, μπορείτε ακόμα να νιώθω τον πόνο. Fusion οδηγεί σε μείωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης, όπως η παρέμβαση πολλών σπονδύλων προκαλούν πόνο, ακόμα συνδεμένα μεταξύ τους με την εμφύτευση μεταξύ ζωντανών ιστού των οστών. Μετά την επούλωση, οι σπόνδυλοι είναι σταθερά λιωμένο, έτσι ώστε η κυκλοφορία δεν είναι πλέον παραβιάζει τα νεύρα γύρω από το ξενοδοχείο. Αυτό αποδυναμώνει τον πόνο. Πριν να συμφωνήσει με την επέμβαση, θα πρέπει να συζητήσουν όλους τους κινδύνους και τα οφέλη με έναν νευροχειρουργό.