Πόνος στα χέρια και στα δάχτυλα

Εάν πονάνε τα χέρια και τα δάχτυλά σας, σημαίνει ότι το σώμα σηματοδοτεί ασθένειες των αρθρώσεων ή εσωτερικές παθολογίες. Συχνά ο ασθενής προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα μόνος του, χωρίς να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο να μείνει ανάπηρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πληροφορίες σχετικά με το γιατί εμφανίζεται πόνος στις αρθρώσεις των δακτύλων και τι πρέπει να κάνετε θα είναι χρήσιμες για όσους έχουν νιώσει τα πρώτα συμπτώματα της νόσου και των οποίων οι στενοί συγγενείς πάσχουν από αρθρώσεις.

αιτίες

Υπάρχει μια σειρά από ασθένειες που προκαλούν πόνο και φλεγμονή στο χέρι. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ουρική αρθρίτιδα

Η ασθένεια εκδηλώνεται από την ηλικία των 20 ετών. Οι αντίχειρες είναι οι πρώτοι που περνούν τη φλεγμονώδη διαδικασία. Εμφανίζεται μια παροξυσμική πορεία φλεγμονής των αρθρώσεων. Η επίθεση συνήθως ξεκινά τη νύχτα. Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι οξύς. Η περιοχή του δέρματος πάνω από την προσβεβλημένη άρθρωση γίνεται μοβ. Το δάχτυλο ζεσταίνεται και λυγίζει δύσκολα. Η φλεγμονή διαρκεί το πολύ 10 ημέρες. Η επίθεση μπορεί ξαφνικά να εξαφανιστεί χωρίς θεραπεία, αλλά σύντομα θα επαναληφθεί.

Πολυοστεοαρθρωση

Προσβάλλονται άτομα άνω των 40 ετών: άνδρες – λιγότερο συχνά από γυναίκες. Χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου είναι τα οζίδια Heberden. Όταν αρχίζουν να σχηματίζονται τα οζίδια, παρατηρείται οίδημα και ερυθρότητα των αρθρώσεων, κάψιμο και πόνος με μαχαίρι. σε ορισμένους ασθενείς τα οζίδια σχηματίζονται ασυμπτωματικά. Με την πολυοστεοάρθρωση παρατηρείται επίσης ο σχηματισμός όζων στις αρθρώσεις στη μέση των δακτύλων. Τα οζίδια Bouchard είναι ατρακτοειδή, σχεδόν ανώδυνα και χαρακτηρίζονται από αργή ανάπτυξη.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η έναρξη της νόσου εκδηλώνεται με φλεγμονή των αρθρώσεων του δείκτη και του μέσου δακτύλου. Μαζί με τις βασικές αρθρώσεις παρατηρείται φλεγμονή, πρήξιμο και πόνος στους καρπούς. Ο πόνος στις αρθρώσεις στο δάχτυλο είναι ιδιαίτερα επώδυνος το πρωί. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνοδεύεται από αδυναμία, πόνο στις αρθρώσεις και πυρετό.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις των δακτύλων.

Ψωριατικη ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η παθολογία αναπτύσσεται σε ασθενείς με ψωρίαση. Στην παθολογία, παρατηρείται πόνος στις αρθρώσεις και πρήξιμο. Η παθολογία έχει άλλο όνομα - δάχτυλο σε σχήμα λουκάνικου. Ταυτόχρονα, όλες οι αρθρώσεις και οι αρθρώσεις του δακτύλου φλεγμονώνονται. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι αρθρώσεις και στα δύο χέρια φλεγμονώνονται, αλλά σε διαφορετικά δάχτυλα.

Τενοντίτιδα De Quervain

Η φλεγμονή επηρεάζει μόνο τον αντίχειρα. Ο πόνος προκύπτει από την καταπόνηση κατά την προσπάθεια επέκτασης του αγκώνα προς τον αγκώνα. Μερικές φορές το δάχτυλό σας πονάει χωρίς προφανή λόγο.

Ριζάρθρωση

Σπάνια παθολογία. Η ριζάρθρωση είναι μια χρόνια μορφή οστεοαρθρίτιδας. Η θέση σημειώνεται στη βάση του αντίχειρα. Η ασθένεια οδηγεί σε παραμόρφωση του χόνδρινου ιστού. Το οστό του αντίχειρα παραμορφώνεται και περιορίζει την κίνηση της φλεγμονώδους άρθρωσης.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ καρπιαιου σωληνα

Η παθολογία εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στο εσωτερικό του αντίχειρα.
 • Πονάει ο δείκτης μου.
 • Υπάρχει μια αίσθηση μουδιάσματος στο δέρμα της παλάμης.
 • Η κινητικότητα του χεριού μειώνεται.

Χωρίς θεραπεία, το νεύρο χάνει την ικανότητά του να λειτουργεί, με αποτέλεσμα την αναπηρία.

Νόσος Raynaud

Η αιτία της νόσου είναι η μείωση του τόνου των τριχοειδών. Εκδηλώνεται με συμπτώματα: μούδιασμα, χλωμό δέρμα του χεριού, αγγειοδιαστολή, που οδηγεί σε ερυθρότητα των δακτύλων. Μερικές φορές υπάρχει ένα γαλαζωπό χρώμα, έντονος πόνος και πρήξιμο. Η παθολογία χαρακτηρίζεται από συνεχές πάγωμα των χεριών, τα οποία γίνονται μπλε ή μαύρα στο τελικό στάδιο ανάπτυξης. Συχνά παρατηρούνται τροφικά έλκη.

Τραυματισμοί

Ο πόνος στα χέρια εμφανίζεται συχνότερα με μώλωπες και διαστρέμματα. Ένα μελανιασμένο χέρι εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα: οίδημα, μπλε ή ερυθρότητα της θέσης του μώλωπας, έντονος πόνος κατά την προσπάθεια κίνησης του δακτύλου, σχηματισμός αιματώματος και παθολογική κινητικότητα του τραυματισμένου δακτύλου.

Ένα διάστρεμμα θα είναι επώδυνο όταν πιέζετε ή μετακινείτε ένα δάχτυλο.

Τενοντίτιδα

Η ασθένεια επηρεάζει ένα άτομο που εκτελεί συνεχώς μονότονες κινήσεις (ράψιμο, δακτυλογράφηση, παίζει πιάνο). Οι «κράμπες του συγγραφέα» εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της καθημερινής συγγραφικής πίεσης. Το επώδυνο σύνδρομο παρατηρείται σε άτομα που πάσχουν από αυχενική οστεοχόνδρωση. Ο πόνος στον καρπό είναι ιδιαίτερα αισθητός τη νύχτα. Οι επώδυνες αισθήσεις συχνά συνοδεύονται από έναν ήχο τσακίσματος.

Μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα δάχτυλα εμφανίζεται σε ένα άτομο που κάνει μικρές κινήσεις με τα χέρια του. Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση των χεριών συμβάλλει στο σύνδρομο πυροδότησης του δακτύλου. Ένα λυγισμένο δάχτυλο είναι δύσκολο να ισιώσει. Όταν ασκείται δύναμη για να τεντωθεί, ακούγεται ένα κλικ.

Πόνος λόγω εσωτερικών παθολογιών

Συχνά υπάρχει πόνος στο χέρι και στα δάχτυλα που δεν μπορεί να αποδοθεί σε παθήσεις των αρθρώσεων. Τα άτομα που πάσχουν από παθολογίες διατρέχουν κίνδυνο:

 • Καρδιακή ισχαιμία. Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, η προσβολή ξεκινά συχνά με αίσθημα πόνου και μυρμήγκιασμα στο αριστερό χέρι.
 • Σακχαρώδης διαβήτης. Η παθολογία οδηγεί σε μια πιο ευαίσθητη κατάσταση των χεριών λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Πόνος και μούδιασμα παρατηρούνται συχνά σε έγκυες γυναίκες. Οι ακόλουθες αλλαγές οδηγούν σε πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: αυξημένες ποσότητες της ορμόνης χαλασίνης, ανεπάρκεια ασβεστίου, τσιμπημένο μέσο νεύρο, κατάθλιψη.

Σπουδαίος!Η κληρονομικότητα, το πάγωμα των χεριών, η συχνή βύθιση σε κρύο νερό και η μειωμένη ανοσία συμβάλλουν σε παθολογικές αλλαγές στα χέρια.

Πόνος στα δάχτυλα του δεξιού χεριού

Πολλά δάχτυλα πονάνε ταυτόχρονα. Τα μισά από τα επώδυνα συμπτώματα εμφανίζονται στο δαχτυλίδι και τα μικρά δάχτυλα και το ένα τρίτο στον δείκτη και τον αντίχειρα. Εάν ο πόνος εμφανίζεται σε όλα τα δάχτυλα του δεξιού χεριού, το πρόβλημα βρίσκεται στα αιμοφόρα αγγεία. Ο πόνος στον δείκτη και τον αντίχειρα υποδηλώνει παθολογίες της σπονδυλικής στήλης. Εάν ο δείκτης, ο δακτύλιος και ο αντίχειρας πονάνε ταυτόχρονα, αυτό υποδηλώνει ασθένεια του ακτινωτού νεύρου. Ο ταυτόχρονος πόνος στο μικρό δάχτυλο και στο δάκτυλο του δακτύλου υποδηλώνει την παρουσία κατάγματος τρήματος.

Τα δάχτυλα του αριστερού μου χεριού πονάνε

Εάν ο πόνος εμφανίζεται σε όλα τα δάχτυλα μόνο στο αριστερό χέρι, το πρόβλημα αναζητείται στα αιμοφόρα αγγεία. Πονάει ο αντίχειρας, ο δείκτης και ο παράμεσος – επηρεάζεται το ακτινωτό ή το μέσο νεύρο, ο δείκτης και ο αντίχειρας – παθολογία της σπονδυλικής στήλης. Πόνος στο μικρό δάχτυλο και στο δάκτυλο του δακτύλου εμφανίζεται με κάταγμα τρήματος C5-C6. Η άρθρωση του μεσαίου δακτύλου πονάει λόγω κατάγματος τρήματος του C4-C5.

Ποιον ειδικό να επιλέξω;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που πονάνε τα χέρια σας, η επίσκεψη στον γιατρό είναι υποχρεωτική. Εάν έχετε μετατραυματικό πόνο, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν τραυματολόγο. Εάν οι αρθρώσεις έχουν φλεγμονή ή παρουσιαστεί πρήξιμο, ένας ρευματολόγος μπορεί να βοηθήσει. Εάν η αιτία του πόνου είναι ασαφής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν καρδιολόγο και έναν ενδοκρινολόγο.

διάγνωση

Είναι δυνατή η διάγνωση παθολογιών χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες δοκιμές υλικού:

 • Ακτινογραφία. Η ανώδυνη διαδικασία επιτρέπει την εξέταση του οστικού ιστού. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταγράφονται σε φιλμ σε 3 προβολές.
 • CT. Η εξέταση πραγματοποιείται με ακτινογραφίες. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετά από επεξεργασία υπολογιστή είναι μια σειρά εικόνων με διατομές.
 • Ηλεκτροσπονδυλογραφία. Ανιχνεύει την παρουσία ανωμαλιών στο τμήμα της σπονδυλικής στήλης που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των χεριών. Η παθολογία ανιχνεύεται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης.
 • MRI. Η διάγνωση γίνεται με χρήση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ως αποτέλεσμα της μελέτης, λαμβάνονται εικόνες διαμήκων και διατομών.
Οι ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση του πόνου στις αρθρώσεις των δακτύλων

Εργαστηριακές μέθοδοι

Για τη διάγνωση της παθολογίας της άρθρωσης, πραγματοποιούνται μελέτες:

 • Γενική ανάλυση ούρων. Επιτρέπει την ανίχνευση προχωρημένων μορφών φλεγμονής των οστών.
 • Γενική ανάλυση αίματος. Η μελέτη προσδιορίζει την παρουσία λευκοκυττάρωσης και αναιμίας.
 • Βιοχημική εξέταση αίματος. Προσδιορίζει την αυξημένη παρουσία ινωδογόνου και σιαλικού οξέος.
 • παρακέντηση. Αφού τρυπηθεί η προσβεβλημένη άρθρωση, αφαιρείται το υγρό σε αυτήν για εξέταση. Η μελέτη συνταγογραφείται για τον ακριβή προσδιορισμό της αιτίας της ανάπτυξης της παθολογίας. πραγματοποιείται σε σπάνιες περιπτώσεις.
 • βιοψία. Ένα κομμάτι ιστού δέρματος αφαιρείται για μικροσκοπική εξέταση. Η μέθοδος ανιχνεύει τον ερυθηματώδη λύκο και το σκληρόδερμα.

Θεραπεία

Ο πόνος στα χέρια αντιμετωπίζεται ανάλογα με την αιτία. Εάν η αρθρίτιδα επιδεινωθεί, χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η χρήση αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι αρθρώσεις τροφοδοτούνται κανονικά με θρεπτικά συστατικά από το αίμα. Για τοπική θεραπεία χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδεις αλοιφές. Καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται στη θεραπεία της αρθρίτιδας με χρήση υπερήχων, ηλεκτροφόρησης και βελονισμού.

Στην οστεοαρθρίτιδα, συνταγογραφούνται αναλγητικά κεντρικής δράσης για την ανακούφιση του ασθενούς από οξύ πόνο. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, τέτοια φάρμακα έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Χονδροπροστατευτικά: Θειική χονδροϊτίνη, υαλουρονικό οξύ λαμβάνονται συνεχώς σε ορισμένες περιπτώσεις. Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιείται με επιτυχία στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Σημαντική ανακούφιση επιτυγχάνεται με φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες: μασάζ, λασποθεραπεία.

Με την ουρική αρθρίτιδα, η λήψη φαρμάκων ενδείκνυται για την ομαλοποίηση του μεταβολισμού των πουρινών στο σώμα. Για την ανακούφιση του πόνου συνταγογραφούνται αναλγητικά. Μια δίαιτα με περιορισμένη κατανάλωση προϊόντων κρέατος, ψαριών και αλκοόλ είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η καταστροφική διαδικασία της άρθρωσης με τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσιοθεραπείας και χειρουργικών μεθόδων. Ο βελονισμός και το μασάζ έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά.

Για τη θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, θα πρέπει να δημιουργηθούν άνετες συνθήκες εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σωστή θέση των χεριών. Για επώδυνες αισθήσεις, κάντε κομπρέσες από αφέψημα χαμομηλιού.

Χειρουργικές μέθοδοι

Εάν η συντηρητική θεραπεία είναι αναποτελεσματική, η άρθρωση αντικαθίσταται χειρουργικά. Οι ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση είναι:

 • Τραυματισμοί με αποκόλληση του τένοντα από το σημείο πρόσφυσης στη φάλαγγα του νυχιού.
 • Αρθρίτιδα του χεριού.
 • Σπάγματα και ρωγμές.
 • Βαθιές τομές.
 • Κακοήθη νεοπλάσματα του χεριού.
Εάν πονάνε οι αρθρώσεις των δακτύλων σας, χρησιμοποιήστε διάφορες λαϊκές θεραπείες

Τρόπος θεραπείας σύμφωνα με παραδοσιακές συνταγές

Αποτελεσματικές λαϊκές συνταγές για την καταπολέμηση του πόνου στα χέρια:

 • Συνταγή αριθμός 1. Αλοιφή αλόης. Πάρτε 20 γραμμάρια θρυμματισμένα φρέσκα φύλλα αλόης και προσθέστε 5 γραμμάρια ξερή μουστάρδα. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρετε σε δοχείο που προστατεύεται από το φως. Οι αρθρώσεις των χεριών λιπαίνονται πρωί και βράδυ μέχρι να υπάρξει ορατή βελτίωση.
 • Συνταγή αριθμός 2. Βάμμα κερασιού. 50 g φλοιού κερασιού χύνονται με 200 ml βότκας. Επιμείνετε χωρίς πρόσβαση στο φως για 10 ημέρες. Λιπάνετε τα πινέλα τρεις φορές την ημέρα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 3 εβδομάδες.
 • Συνταγή αριθμός 3. Μπάνιο με κατιφέ. Μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα άνθη κατιφέ χύνεται σε 200 ml βραστό νερό. Ετοιμάζουμε το αφέψημα για 15 λεπτά. με χαμηλή φωτιά. Η διαδικασία θεραπείας διαρκεί 20 λεπτά. Η πορεία της θεραπείας περιλαμβάνει 10 διαδικασίες.
 • Συνταγή αριθμός 4. Πιείτε από ρίζες πικραλίδας. Έτσι, 1 κουταλιά της σούπας ρίζες πικραλίδας χύνεται σε 200 ml βραστό νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Πίνετε 1 κουταλιά της σούπας 15 λεπτά πριν από τα γεύματα για 14 ημέρες.
 • Συνταγή αριθμός 5. Τρεις κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι θερμαίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων. Βάλτε έναν επίδεσμο γάζας, εφαρμόστε στην άρθρωση και αφήστε να δράσει για 30 λεπτά.

Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται καθημερινά για 20 ημέρες.

Χρήσιμες συμβουλές

Ακολουθώντας τις συστάσεις των γιατρών, μπορείτε να βοηθήσετε σημαντικά το σώμα να ανακουφίσει τις ασθένειες των αρθρώσεων. Εάν τα χέρια σας είναι πρησμένα, πρέπει να αφαιρέσετε τα κοσμήματα. Σε περίπτωση τραυματισμού, είναι απαραίτητο να κρατήσετε το χέρι ακίνητο και να εφαρμόσετε κρύα κομπρέσα. Εάν παρουσιαστεί πόνος από στρες, θα πρέπει να εξαλειφθεί ή να μειωθεί σημαντικά. Πρέπει να αλλάξετε δουλειές που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό:

 • Ο μετατραυματικός πόνος δεν υποχωρεί, παρατηρείται δυσκαμψία των κινήσεων και είναι δύσκολο να λυγίσει το δάχτυλο.
 • Το χέρι είναι κόκκινο και αναπτύσσεται θερμότητα στην περιοχή του δέρματος.
 • Υπάρχει μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος στο χέρι.
 • Οι αρθρώσεις των δακτύλων πονάνε.
 • Το χέρι ή το δάχτυλο μουδιάζουν.
Η διακοπή του καπνίσματος αποτρέπει τον πόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων

πρόληψη

Για να αποφύγετε τον πόνο στα χέρια, θα πρέπει:

 • Ενσωματώστε ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών των χεριών σας στην πρωινή σας προπόνηση.
 • Εάν απαιτούνται επαναλαμβανόμενες κινήσεις, κάντε διαλείμματα.
 • Θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή σε στάση που απαιτεί σταθερή θέση των χεριών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Αποφύγετε την υπερβολική ψύξη των χεριών σας.

Ο πόνος στα χέρια μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Για την ανακούφιση του πόνου, χρησιμοποιούνται φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία, χειρουργικές μέθοδοι και λαϊκές συνταγές. Για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας.