Αιτίες και θεραπεία του πόνου στην πλάτη

Ένα άτομο μπορεί να πιστεύει ότι είναι υγιές μέχρι μια μέρα να νιώσει πόνο στην πλάτη. Σχεδόν κάθε ασθένεια γίνεται αισθητή και ακτινοβολεί σε αυτήν την περιοχή.

Επιπλέον, τέτοιες αισθήσεις δεν σας επιτρέπουν να ζείτε και να εργάζεστε στον ίδιο ρυθμό. Τι μπορεί να υποδηλώνει ο πόνος στην πλάτη και τι είδους είναι;

Αιτίες πόνου στην πλάτη

Πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής που ακολουθεί ένα άτομο. Η υπερβολική εξάρτηση από λιπαρά τρόφιμα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Αλλά οι κύριες αιτίες του πόνου στην πλάτη είναι:

  • προβλήματα σπονδυλικής στήλης?
  • ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος ·
  • φυσική γήρανση?
  • πολύ υψηλά φορτία.
  • Εγκυμοσύνη.

Λειτουργίες της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Οι σπόνδυλοι στην οσφυϊκή περιοχή έχουν την πιο ογκώδη δομή. Είναι δυνατοί και μεγάλοι.

Αυτό συμβαίνει επειδή το κύριο μέρος της χρέωσης εμφανίζεται εδώ. Το κάτω μέρος της πλάτης αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική λειτουργία - όρθια στάση.

ραντεβού γιατρού για πόνους στην πλάτη

Εκτός από το σωματικό βάρος, υπάρχουν και άλλα φορτία στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Οι αθλητές σηκώνουν μεγάλα βάρη, οι γυναίκες προσπαθούν να βγάλουν τεράστιες τσάντες από την αγορά.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι παρέχουν απορρόφηση κραδασμών, αλλά χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, η σπονδυλική στήλη αρχίζει να αλλάζει. Αυτό προκαλεί έντονο πόνο.

Μετά τον ύπνο, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι και πάλι κορεσμένοι με υγρό και έτοιμοι για εκτέλεση. Αλλά αν ο πόνος στην πλάτη γίνεται σταθερός σύντροφος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Με σοβαρές παθολογίες, οι σπόνδυλοι δεν αποκλίνουν ο ένας από τον άλλο ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου και η πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά είναι αδύνατη.

παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Εάν το κάτω μέρος της πλάτης πονάει χωρίς προφανή λόγο, πιθανότατα ο λόγος έγκειται σε ασθένειες της σπονδυλικής στήλης. Στην πρώτη θέση είναι η οστεοχονδρωσία.

Αναπτύσσεται σε φόντο γενικής εξάντλησης από υποσιτισμό, παχυσαρκία, δυστροφία του μυϊκού κορσέ.

Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη, οι σπόνδυλοι αρχίζουν να πιέζουν ο ένας τον άλλο περισσότερο. Οι δίσκοι καταρρέουν υπό πίεση και δεν έχουν αρκετό υπόλοιπο για να γεμίσουν με υγρό.

Αν το άτομο δεν τρώει σωστά, διαταράσσεται ο μεταβολισμός και αναλόγως διαταράσσεται η θρέψη των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Η μυϊκή δυστροφία μπορεί να αναπτυχθεί λόγω συνεχούς στρες, βαριών φορτίων και καθιστικού τρόπου ζωής. Ο μηχανισμός ανάπτυξης είναι πολύ απλός.

  1. Οι μύες πιέζονται πάρα πολύ. Λόγω μη ετοιμότητας, παγώνουν ενώ συσσωρεύουν γαλακτικό οξύ μέσα τους.
  2. Χωρίς την κατάλληλη χαλάρωση (π. χ. μασάζ) οι μύες δεν μπορούν να συσπαστούν. Σε συνεχή ένταση, δεν αφήνει το αίμα να ρέει σωστά.
  3. Χωρίς την απαιτούμενη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, οι μύες απλώς διασπώνται.

Μετά από αυτό, η σπονδυλική στήλη περιλαμβάνεται στη διαδικασία. Τα οστά από μόνα τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος ενός ανθρώπου. Οι σύνδεσμοι και οι μύες τους βοηθούν.

Όταν όμως απουσιάζουν οι μύες, όλο το βάρος πέφτει στους σπονδύλους. Υπό πίεση, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος προεξέχει στις οπές και μπορεί να συμπιέσει τις νευρικές διεργασίες.

Με την οσφυϊκή οστεοχόνδρωση, ο ασθενής αισθάνεται πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, που ακτινοβολεί κάτω από το πόδι. Τις περισσότερες φορές, το ισχιακό νεύρο είναι κατεστραμμένο και κάθε βήμα ανταποκρίνεται με ηλεκτροπληξία.

Εάν δεν θεραπεύσετε μια τέτοια ασθένεια, μπορείτε να χάσετε εντελώς την ευαισθησία στα κάτω άκρα. Η ίδια κατάσταση παρατηρείται με σπονδυλική μετατόπιση, λόρδωση, σκολίωση κ. λπ.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των βλαβών της σπονδυλικής στήλης είναι ο αυξημένος πόνος μετά την κίνηση, καθώς και η αίσθηση ανακούφισης μετά την ανάπαυση και τον ύπνο. Η ελαφρά ανακούφιση της κατάστασης θα βοηθήσει στο «τέντωμα» της σπονδυλικής στήλης. Πρέπει να γίνεται πριν τον ύπνο.

Παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος

Ο πόνος στη μέση μπορεί να εμφανιστεί με ασθένειες των ωοθηκών στις γυναίκες, τα νεφρά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα υποθερμίας.

Με τη φλεγμονή των ωοθηκών, μια γυναίκα βιώνει αισθήσεις παρόμοιες με αυτές του εμμηνορροϊκού συνδρόμου. Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης γίνεται ένας ελκυστικός, μόνιμος χαρακτήρας.

Εάν το κάτω μέρος της πλάτης πονάει σαν μαχαίρι μαχαιριού στα αριστερά ή στα δεξιά της σπονδυλικής στήλης, αυτό υποδηλώνει λοίμωξη στα νεφρά.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατή η πυελονεφρίτιδα ή η σπειραματονεφρίτιδα. Ο γιατρός συνταγογραφεί εξετάσεις, διεξάγει εξέταση. Εάν εντοπιστούν πέτρες στα νεφρά, αφαιρούνται με λέιζερ.

φυσική γήρανση

Άτομα άνω των 30 παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη. Μπορεί να είναι πόνος λόγω φθοράς στους σπονδύλους. Ο ρυθμός γήρανσης της σπονδυλικής στήλης σχετίζεται με τον τρόπο ζωής ενός ατόμου.

Αν δεν το παράκανε στο γυμναστήριο, αλλά ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, τότε πολύ σύντομα ο πόνος θα γίνει χρόνιος.

Η σπονδυλική τομή είναι η πρώτη που γίνεται αντιληπτή, καθώς αντέχει το μεγαλύτερο στρες. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πόνος στην πλάτη είναι η αντίποινα που δεν μπορούμε να κρατήσουμε την πλάτη μας ίσια.

Χωρίς την κατάλληλη πρόληψη, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι καταστρέφονται υπό το βάρος του σώματος και οι σπόνδυλοι μετατοπίζονται και συστρέφονται.

Πολύ υψηλά φορτία

Υπάρχει η άποψη ότι για να φαίνεστε καλά και να είστε υγιείς, είναι απλά απαραίτητο να πηγαίνετε στο γυμναστήριο μία φορά την εβδομάδα και να εξαντλείτε τον εαυτό σας.

Αλλά για κάθε φορτίο πρέπει να προετοιμαστείτε. Πριν από την προπόνηση, πρέπει να κάνετε προθέρμανση και να κάνετε ασκήσεις διατάσεων.

Και σταδιακά αυξήστε την ποσότητα της άσκησης. Επομένως, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να κάνετε καθημερινές ασκήσεις.

Σε περίπτωση ξαφνικών φορτίων, π. χ. Β. σε αρσιβαρίστες, γυμναστές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για διαστρέμματα, δισκοκήλες κ. λπ.

εγκυμοσύνη

Ο πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σχεδόν μια φυσιολογική κατάσταση. Με την ανάπτυξη του εμβρύου, μπορούν να γίνουν πιο δυνατά, μετά τον ύπνο υπάρχει μούδιασμα στα άκρα. Αυτό οφείλεται στην ξαφνική αύξηση βάρους.

Τώρα η σπονδυλική στήλη δεν πρέπει μόνο να υποστηρίξει τη μάζα της μητέρας, αλλά και το αγέννητο παιδί που μεγαλώνει σε πολύ νερό.

Οι έγκυες γυναίκες συχνά παραπονιούνται ότι πονάει η μέση τους το πρωί. Μπορείτε να το αποφύγετε αν κοιμηθείτε σε ορθοπεδικό στρώμα και μαξιλάρι. Και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένας ειδικός επίδεσμος που ανακουφίζει το κάτω μέρος της πλάτης βοηθά.

Κατά κανόνα, ένας τέτοιος πόνος στην πλάτη εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Εάν διαρκέσουν για ένα μήνα, πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.

Διάγνωση πόνου στην πλάτη

Αυτός ο τύπος πόνου δεν είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Αρκεί ο γιατρός να ακούσει την περιγραφή του πόνου από τον ασθενή για να διαπιστώσει αν εμφανίζεται μετά τον ύπνο, έχει αυξανόμενο ή σταθερό χαρακτήρα, αν υπάρχει σύνδρομο ηλεκτροπληξίας. Και μετά από αυτό, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει την κύρια αιτία του πόνου.

Η βάση κάθε θεραπείας είναι η γυμναστική, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών, και το μασάζ για τη χαλάρωση των τελευταίων.