Αντιμετωπίστε τον πόνο στην πλάτη στο σπίτι

Πόνος στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή

Ο πόνος στην οσφυϊκή χώρα είναι ένα κλινικό σύμπτωμα παθολογικών αλλαγών σε διάφορους ιστούς. Σε νεαρή ηλικία εμφανίζονται με αυτόν τον τρόπο μυϊκοί σπασμοί και υπερένταση, σε πιο ώριμη ηλικία - η οστεοχόνδρωση και οι επιπλοκές της. Στους ηλικιωμένους, οποιοσδήποτε πόνος με φόντο την ανάπτυξη οστεοπόρωσης μπορεί να αξιολογηθεί ως σημάδι συμπιεστικού κατάγματος του σπονδυλικού σώματος.

Οι αιτίες και οι μέθοδοι θεραπείας του πόνου στην πλάτη που συζητούνται σε αυτό το άρθρο είναι για ενημερωτικούς σκοπούς. Υπάρχει μόνο μια γενική ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στο σώμα σας. Ωστόσο, δεν αντικαθιστά τη συμβουλή ενός ειδικού. Εάν αισθανθείτε ενόχληση στην οσφυϊκή και ιερή περιοχή, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Είναι καλύτερο να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν σπονδυλολόγο ή νευρολόγο. Αυτοί οι γιατροί έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία στη θεραπεία ασθενειών της σπονδυλικής στήλης.

Για τους σκοπούς αυτούς, σας συνιστούμε να επιλέξετε μια κλινική χειροκίνητης θεραπείας στον τόπο διαμονής σας. Κατά κανόνα, εκεί εργάζονται γιατροί που έχουν μεγάλη πρακτική εμπειρία στην εργασία με ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες της σπονδυλικής στήλης και άλλα μέρη του μυοσκελετικού συστήματος.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη στο σπίτι, είναι απαραίτητο να κάνετε μια ακριβή διάγνωση. Το γεγονός είναι ότι το σύνδρομο πόνου μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία παθολογικών αντιδράσεων. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι παραβάσεων είναι:

 • οι συνέπειες μιας τραυματικής επίδρασης στον οστικό ιστό - κατάγματα και ρωγμές των σπονδυλικών σωμάτων και των διεργασιών τους.
 • Επιμήκυνση και μικροσκοπική ρήξη ινών σε συνδέσμους, τένοντες και παρασπονδυλικούς μύες.
 • ο σχηματισμός αιματωμάτων μετά από τραυματισμούς μαλακών ιστών - ασκούν πίεση στη νευρική ίνα.
 • φλεγμονή - μπορεί να οφείλεται σε πρόπτωση της μεσοσπονδυλικής κήλης, σε άσηπτη αντίδραση σε τραύμα, στην εισαγωγή μολυσματικού παράγοντα (για παράδειγμα, με φυματίωση της σπονδυλικής στήλης).
 • εκφυλιστική δυστροφική διαδικασία καταστροφής των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
 • ρήξεις ινωδών δακτυλίων μεσοσπονδύλιων δίσκων.
 • Ισχαιμία ιστού στο πλαίσιο διαταραχών της παροχής αίματος και της νεύρωσης.
 • Συμπίεση (για παράδειγμα, λόγω της αστάθειας της θέσης των σπονδυλικών σωμάτων ή της μετατόπισής τους).

Η σπονδυλική στήλη είναι μια ανατομικά πολύπλοκη δομή. Αποτελείται από τα σπονδυλικά σώματα, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τις διαχωριστικές ακραίες πλάκες. Γύρω από τη σπονδυλική στήλη υπάρχουν διαμήκεις και εγκάρσιοι σύνδεσμοι, παρασπονδυλικοί μύες. Ο νωτιαίος μυελός βρίσκεται εντός του νωτιαίου σωλήνα, ο οποίος σχηματίζεται από τα σπονδυλικά σώματα και τις τοξοειδείς διεργασίες. Αυτή είναι η κεντρική δομή του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος. Η νεύρωση συμβαίνει μέσω των πλευρικών ανοιγμάτων στα σπονδυλικά σώματα από τα ριζικά νεύρα που προέρχονται από το νωτιαίο μυελό.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος συγκρατεί τα σπονδυλικά σώματα σε μια ορισμένη απόσταση, την οποία διαχωρίζει. Και χάρη σε αυτό, δεν υπάρχει συμπιεστική επίδραση στα ριζικά νεύρα και στους κλάδους τους. Δεν φλεγμονώνονται και δεν πάσχουν από ισχαιμία λόγω μειωμένης παροχής αίματος. Εάν στην περιοχή του μεσοσπονδύλιου χόνδρου, η δραστηριότητα των μυϊκών ινών μειώνεται, η ποιότητα της διάχυτης διατροφής μειώνεται απότομα. Και οι χόνδρινοι δίσκοι δεν έχουν τα δικά τους αιμοφόρα αγγεία. Αυτό οδηγεί σε μείωση του ύψους τους, συμπίεση της νευρικής ίνας και άλλων μαλακών ιστών κοντά στη σπονδυλική στήλη. Φυσικά, η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από σύνδρομο ισχυρού πόνου στην οσφυϊκή χώρα.

Στη συνέχεια, ας μιλήσουμε για τις πιθανές αιτίες πόνου - ασθένειες και παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή τους.

Οι κύριοι λόγοι για τον πόνο στη μέση

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί μεγάλοι μύες στην οσφυϊκή περιοχή. Μερικά από αυτά είναι υπεύθυνα για τη δίποδη κίνηση, υποστηρίζουν το σώμα σε όρθια θέση και επιτρέπουν διάφορες κινήσεις του σώματος (κλίσεις, στροφές, στροφές κ. λπ. ).

Αυτοί οι μύες αποτελούνται από μυοκύτταρα. Σε ποιο κύτταρο ταιριάζει η νευρική απόληξη και το δικό του αιμοφόρο αγγείο -το τριχοειδές αγγείο; Με οποιαδήποτε παραβίαση της νεύρωσης ή της παροχής αίματος, η απόδοση του μυός μειώνεται σημαντικά. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο υποβάλει το κάτω μέρος της πλάτης του σε υπερβολική σωματική δραστηριότητα, οι μυϊκές ίνες θα σπάσουν. Σε αυτή την κατάσταση, δεν είναι σε θέση να διεξάγει νευρικές ώσεις και έχει συμπιεστική επίδραση στα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία. Υπάρχουν εστίες ισχαιμικών αντιδράσεων και σημεία πυροδότησης (σημεία όπου εμφανίζεται αταίριαστη συστολή και χαλάρωση των μυοκυττάρων). Αυτές οι συνθήκες μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύνδρομο ινομυαλγικού πόνου μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια και απαιτεί τη βοήθεια ενός έμπειρου χειροπράκτη.

Άλλες πιθανές αιτίες πόνου στην πλάτη περιλαμβάνουν:

 • εκφυλιστική δυστροφική καταστροφή της ίνας χόνδρου των μεσοσπονδύλιων δίσκων (οστεοχόνδρωση).
 • επιπλοκές της οστεοχονδρωσίας με τη μορφή προεξοχής και εξώθησης των μεσοσπονδύλιων δίσκων, πρόπτωση κήλης και απομόνωση.
 • Αστάθεια της θέσης των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των σπονδυλικών σωμάτων μεταξύ τους με τη μορφή αδυναμίας ή παραμόρφωσης του συνδέσμου και της τενοντιακής συσκευής.
 • Μετατόπιση των σπονδυλικών σωμάτων ανάλογα με τον τύπο της αντιλήθειας, της οπισθολίσθησης ή της λατεροσίσθησης.
 • καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, παραβίαση της στάσης του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της θωρακικής σκολίωσης, που περιπλέκεται από συστροφή και λοξότητα των οστών της λεκάνης.
 • στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένης της πρόπτωσης της ραχιαία μεσοσπονδυλικής κήλης ή της μετατόπισης του σπονδυλικού σώματος.
 • Συμπιεστικό κάταγμα του σπονδυλικού σώματος ή ρήξη της διαδικασίας του.
 • Επιμήκυνση και ρήξη του διαμήκους ή εγκάρσιου συνδέσμου.
 • παραμορφωτική σπονδυλαρθρίτιδα, στην οποία το εύρος της κινητικότητας στην προβολή της μεσοσπονδυλικής άρθρωσης μπορεί να μειωθεί.
 • καταστροφή των λαγόνιων-ιερών αρθρώσεων.
 • καταστροφή της άρθρωσης μεταξύ του κόκκυγα και του ιερού οστού.
 • όγκοι και μολυσματικές παθολογίες των ιστών του νωτιαίου μυελού και της σπονδυλικής στήλης.
 • φλεγμονώδεις διεργασίες στην κοιλιακή κοιλότητα και στα πυελικά όργανα.
 • Σύνδρομο Piriformis και Cauda Equina.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πιθανές αιτίες του πόνου στη μέση. Να θυμάστε ότι μόνο ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση βάσει εξέτασης και πρόσθετων κλινικών εξετάσεων. Επομένως, δεν πρέπει να συμμετέχετε σε αυτοδιάγνωση και θεραπεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θλιβερές συνέπειες για το σώμα σας.

Φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γιατρό. Θα καθορίσει τους λόγους για τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και θα συνταγογραφήσει μια θεραπεία που θα σας επιτρέψει να αποκαταστήσετε τους κατεστραμμένους ιστούς χωρίς να βλάψετε την υγεία σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε;

Οποιαδήποτε ασθένεια προκαλεί πόνο στην πλάτη προκαλεί την εμφάνιση πρόσθετων συμπτωμάτων. Θα πρέπει να τα προσέξετε για να μην χάνετε χρόνο και να επικοινωνήσετε με τον ειδικό που ασχολείται με τη θεραπεία τέτοιων ασθενειών.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα πιο συνηθισμένα. Αυτή είναι η οστεοχονδρωσία και οι συνέπειές της. Με μια τέτοια ασθένεια, εκτός από πόνο, υπάρχει επίσης δυσκαμψία στην κίνηση και μυϊκή ένταση στην οσφυϊκή περιοχή. Δυσκολία στο κάθισμα ή την ορθοστασία για μεγάλες περιόδους. Θέλω να πάρω μια αναγκαστική θέση. Με τέτοιες εκδηλώσεις, αξίζει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν σπονδυλολόγο.

Εάν ο πόνος εξαπλώνεται κατά μήκος των κάτω άκρων, ακτινοβολεί στη βουβωνική χώρα, στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, υπάρχει εντερική ασθένεια, υπάρχουν περιοχές με μούδιασμα του δέρματος, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο. Αυτό σημαίνει ότι μια νευρική ίνα είναι τσιμπημένη. Μόνο ένας νευρολόγος μπορεί να καθορίσει σε ποιο επίπεδο έχει υποστεί βλάβη το νεύρο και πώς να εξαλείψει γρήγορα και με ασφάλεια αυτή τη συμπίεση.

Η θεραπεία σε περίπτωση που η πλάτη και το κάτω μέρος της πλάτης πονάνε λόγω παραβίασης της ακεραιότητας των ιστών πραγματοποιείται από τραυματολόγο. Μετά την αποκατάσταση της ακεραιότητας των ιστών, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε κύκλο μαθημάτων αποκατάστασης με χειροκίνητο θεραπευτή. Έτσι, εάν υπήρχε τραυματικό αποτέλεσμα και μετά από αυτό υπήρχε σύνδρομο πόνου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Εάν έχετε συχνουρία, πυρετό, μυϊκό πόνο ή πονοκέφαλο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον τοπικό θεραπευτή σας για να αποκλείσετε την παθολογία του ουροποιητικού συστήματος. Εάν είναι δυνατόν, κλείστε ένα ραντεβού με έναν νεφρολόγο.

Στις γυναίκες, ο πόνος στη μέση μπορεί να σχετίζεται με βλάβες στα γεννητικά όργανα, που απαιτεί γυναικολογική συμβουλή. Συνιστάται στους άνδρες να επισκεφτούν έναν ανδρολόγο ή ουρολόγο. Αξίζει επίσης πάντα να αποκλείεται η βλάβη στους ιστούς του ορθού και των κατώτερων τμημάτων του παχέος εντέρου.

Με πόνο στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή, συνταγογραφείται ακτινογραφία της οσφυοϊερής περιοχής. Σε αυτό, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει έμμεσα σημάδια οστεοχονδρωσίας, παραμορφωτικής σπονδυλαρθρίτιδας, κήλης δίσκου κ. λπ. Απαιτείται μαγνητική τομογραφία για επιβεβαίωση ή διάψευση της διάγνωσης. Μετά το πόρισμά του, ο γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση μεσοσπονδυλικής κήλης, στένωση του σπονδυλικού σωλήνα κ. λπ. Για να αποκλειστεί η παθολογία της κοιλιακής κοιλότητας και της μικρής λεκάνης, γίνεται υπερηχογράφημα και κολονοσκόπηση.

Θεραπεία οσφυαλγίας στην οσφυϊκή περιοχή

Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η θεραπεία της οσφυαλγίας στην οσφυϊκή χώρα εξαλείφοντας τον αρνητικό παράγοντα που επηρεάζει. Εάν πρόκειται για μείωση του ύψους του μεσοσπονδύλιου δίσκου, είναι απαραίτητο να σταματήσει η συμπίεση της νευρικής ίνας και των μαλακών ιστών που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη. Ο ευκολότερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα είναι κατά τη διαδικασία της χειροκίνητης έλξης της σπονδυλικής στήλης. Ήδη μετά τη 2η συνεδρία οι ασθενείς νιώθουν σαφή ανακούφιση της κατάστασής τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πλήρη ανάκαμψη.

Προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως ο κατεστραμμένος ιστός χόνδρου των μεσοσπονδύλιων δίσκων, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πλήρης θεραπεία. Μπορεί να περιλαμβάνει τους ακόλουθους τύπους θεραπευτικών αποτελεσμάτων:

 • Μασάζ του μυϊκού πλαισίου της πλάτης και της πλάτης - σας επιτρέπει να ομαλοποιήσετε τον τόνο των μυϊκών ινών, να αποκαταστήσετε την απόδοσή τους, να αυξήσετε την παροχή τριχοειδούς αίματος και τον τροφισμό.
 • Η οστεοπάθεια στη θεραπεία του πόνου στην οσφυϊκή περιοχή σάς επιτρέπει να απαλλαγείτε από το διηθητικό πρήξιμο των μαλακών ιστών, βελτιώνοντας τις διεργασίες του αίματος και της λεμφικής μικροκυκλοφορίας.
 • Το μασάζ αντανακλαστικής ζώνης ξεκινά διαδικασίες αναγέννησης χρησιμοποιώντας τα κρυμμένα αποθέματα του ανθρώπινου σώματος.
 • οι θεραπευτικές ασκήσεις και η θεραπεία άσκησης για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή έρχονται στο προσκήνιο και σας επιτρέπουν να αποκαταστήσετε πλήρως την απόδοση όλων των μυών.
 • Η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του μεταβολισμού σε κυτταρικό επίπεδο.

Συνιστούμε τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη σε κλινικές χειρωνακτικής θεραπείας. Οι γιατροί εκεί έχουν αποκτήσει μεγάλη πρακτική εμπειρία στη θεραπεία τέτοιων ασθενών. Εάν έχετε πόνο στην πλάτη, σε καμία περίπτωση μην κάνετε αυτοθεραπεία. Αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.