Οστεοχονδρωσία του μαστού: συμπτώματα, αιτίες και μέθοδοι θεραπείας

ιατρική εξέταση για οστεοχονδρωσία του μαστού

Η οστεοχόνδρωση είναι μια από τις πιο συχνά διαγνωσθείσες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η παθολογία έχει εκφυλιστική-δυστροφική προέλευση, επηρεάζει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, γεγονός που οδηγεί σε δομικές και εξωτερικές αλλαγές τους. Οι γιατροί ορίζουν τρεις τύπους της νόσου: αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή οστεοχόνδρωση, ανάλογα με τη θέση της νόσου στη σπονδυλική στήλη. Εάν μιλάμε για τις στατιστικές των εντοπισμένων παθολογιών, τότε πιστεύεται ότι η θωρακική οστεοχόνδρωση είναι λιγότερο συχνή από άλλους τύπους. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της δομής της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης στη θωρακική περιοχή: οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αυτού του τμήματος της πλάτης έχουν περιορισμένη κινητικότητα, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα τραυματικού τραυματισμού τους.

Τι είναι η θωρακική οστεοχόνδρωση;

Η αναγνώριση της νόσου είναι δύσκολη, καθώς τα συμπτώματά της μοιάζουν συχνά με παθολογικές αλλαγές σε άλλα όργανα: καρδιά, στομάχι κ. λπ. Η θωρακική οστεοχόνδρωσις είναι επικίνδυνη ως προς τις συνέπειές της, επομένως η έγκαιρη ανίχνευση της δίνει περισσότερες πιθανότητες για έγκαιρη διόρθωση και πρόληψη ανεπιθύμητων συνεπειών. Η νόσος διαγιγνώσκεται με ίση συχνότητα σε άτομα και των δύο φύλων διαφορετικών ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Ας σταθούμε λεπτομερέστερα στις αιτίες της οστεοχονδρωσίας του μαστού, στα συμπτώματά της, στις μεθόδους θεραπείας με φάρμακα και στο σπίτι.

Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης εκδηλώνεται ως εκφυλιστικές-δυστροφικές διαταραχές στη δομή των οστών, του χόνδρινου ιστού των σπονδύλων, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη καταστροφικών διεργασιών σε αυτά. Εκτός από τους ίδιους τους σπονδύλους, υποφέρουν και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι: στρωματοποιούνται, μειώνονται σε μέγεθος, με αποτέλεσμα οι νευρικές απολήξεις να τσιμπούν στον μεσοπλεύριο χώρο. Όλα αυτά μαζί επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία της σπονδυλικής στήλης. Η θεραπεία, που ξεκίνησε σε λάθος χρόνο, επιδεινώνει την κατάσταση, η οποία στη συνέχεια επιλύεται αποκλειστικά με τη βοήθεια χειρουργικής επέμβασης, η οποία για διάφορους λόγους δεν μπορεί πάντα να επιλυθεί από τον ασθενή.

Η οστεοχόνδρωση του μαστού μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη αρκετά σοβαρών και επικίνδυνων ασθενειών και καταστάσεων. Συχνά γίνεται η αιτία πνευμοσκλήρωσης, στένωση των αιμοφόρων αγγείων, δυσλειτουργία του ουρογεννητικού συστήματος, καρκίνος κ. λπ. Όταν η οστεοχόνδρωση εξελίσσεται γρήγορα, συνήθως περιορίζει τη σωματική ικανότητα του ατόμου: είναι δύσκολο να περπατήσει, να εργαστεί και να περπατήσει ελεύθερα Δραστηριότητες .

Στην ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης στους ασθενείς, προσβάλλεται πρώτα το οστικό τμήμα των σπονδύλων, μετά ο χόνδρος και τέλος ο συνδετικός ιστός και οι παρακείμενοι μύες.

Εάν εμφανιστούν σημάδια οστεοχονδρωσίας στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία, στην εφηβεία, είναι μια επικίνδυνη κατάσταση καθώς υποδηλώνει ότι το μυοσκελετικό σύστημα του ατόμου άρχισε να γερνάει χωρίς να έχει διαμορφωθεί και αναπτυχθεί πλήρως. Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης σε ένα παιδί διαγιγνώσκεται σπάνια. Ωστόσο, η ασθένεια που ανιχνεύεται συχνά υποδηλώνει ότι είναι μια άλλη επικίνδυνη ασθένεια.

Η παθολογία εντοπίζεται περίπου εξίσου συχνά σε άνδρες και γυναίκες. Επίσης, δεν υπάρχουν προτεραιότητες για συγκεκριμένες ηλικίες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό -εμμηνόπαυση- οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο.

Εάν ξεκινήσετε τη θεραπεία για την οστεοχονδρωσία της θωρακικής σπονδυλικής στήλης σε πρώιμο στάδιο, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα η θεραπεία να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Ο βαθμός της νόσου και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα

Η ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης είναι σταδιακή, διάφορα στάδια είναι διαφορετικά. Για τη σωστή οργάνωση της θεραπευτικής διαδικασίας είναι απαραίτητο να κατανοηθούν οι μηχανισμοί ανάπτυξης και πορείας της.

 • Το αρχικό στάδιο των εκφυλιστικών-δυστροφικών διεργασιών στη σπονδυλική στήλη χαρακτηρίζεται από μια ελαφρά μείωση του μεγέθους των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Μικρές ρωγμές εμφανίζονται στις επιφάνειες του ινώδους δακτυλίου των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μπορεί να βρίσκεται λίγο έξω από τη σπονδυλική στήλη. Ταυτόχρονα, η θωρακική οστεοχόνδρωση πρώτου βαθμού δεν εκδηλώνεται ως οδυνηρές αισθήσεις, συχνά ένα άτομο δεν γνωρίζει την εμφάνιση μιας επικίνδυνης ασθένειας. Με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας προσδιορίζεται προεξοχή των μεσοσπονδύλιων δίσκων (ελαφρά απώλειά τους).
 • Όταν ένα άτομο έχει θωρακική οστεοχόνδρωση 2ου βαθμού, εμφανίζονται επώδυνες εκδηλώσεις στην πλάτη στην περιοχή του θώρακα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι νευρικές ίνες είναι τσιμπημένες. Η μυο-συνδετική συσκευή της πλάτης, δηλ. H. Μυϊκός κορσέ, παρέχει βέλτιστη υποστήριξη για τη σπονδυλική στήλη στο σωστό ανατομικό σχήμα. Για να αποφευχθεί η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν συμμετρικές οι μυϊκές δομές της πλάτης. Διαφορετικά, θα υπάρξει όχι μόνο παραβίαση της στάσης, καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, αλλά και υπερβολική κινητικότητα των μεμονωμένων στοιχείων της. Λόγω της αυξημένης κινητικότητας των σπονδύλων, οι νευρικές ίνες που φεύγουν από τη σπονδυλική στήλη μέσω του μεσοσπονδύλιου χώρου τσιμπούνται. Πώς εκδηλώνεται η οστεοχόνδρωση στο δεύτερο στάδιο; Ο πόνος στην πλάτη στο δεύτερο στάδιο της θωρακικής οστεοχονδρωσίας εμφανίζεται αναγκαστικά. Έχει διαφορετικές ιδιότητες: μπορεί να σέρνεται με τη μορφή επιληπτικών κρίσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα ή βραχυπρόθεσμα. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι νευρικές απολήξεις συμπιέζονται απευθείας στους μύες, οι οποίοι είναι τακτικά σε αυξημένο τόνο.
 • Τα μορφολογικά σημάδια της θωρακικής οστεοχόνδρωσης τρίτου βαθμού είναι πολύ έντονα, επηρεάζουν όλα τα δομικά ανατομικά συστατικά της σπονδυλικής στήλης. Ο ασθενής έχει την ακόλουθη παθολογική εικόνα: υπάρχουν κήλες και προεξοχές των μεσοσπονδύλιων δίσκων, φλεγμονώνονται μύες και σύνδεσμοι, εμφανίζονται ρωγμές, μετατοπίζονται οι σπόνδυλοι, αναπτύσσονται σημάδια οστεοαρθρίτιδας των σπονδυλικών αρθρώσεων. Η κλινική εικόνα της νόσου της σπονδυλικής στήλης στο τρίτο στάδιο είναι πολύ ποικίλη. Εκτός από το γεγονός ότι ένα άτομο έχει πράγματι πόνο με οστεοχόνδρωση του θώρακα, ο ασθενής χάνει την απτική απόκριση του μέρους του σώματος όπου περνά το κατεστραμμένο νεύρο. έχει διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίες συνοδεύονται από διαταραχές του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Δυσκολεύεται να αναπνεύσει, υπάρχει πόνος στην καρδιά, ακανόνιστος καρδιακός παλμός, δύσπνοια. Επιπλέον, ο ασθενής εμφανίζει οστεοαρθρίτιδα πολλών αρθρώσεων ταυτόχρονα και αρχίζουν παθολογικές διαταραχές στη λειτουργία των οργάνων στην περιοχή του θώρακα. Παρόμοια συμπτώματα εμφανίζονται όταν το μεσοσπονδύλιο χάσμα μειώνεται κατά τα δύο τρίτα του ύψους του. Το μέγεθός του εκτιμάται με ακτινογραφία θώρακος, η οποία γίνεται σε δύο προβολές: ευθεία και πλάγια.
 • Με την ανάπτυξη εκφυλιστικών διεργασιών στη σπονδυλική στήλη έως οστεοχονδρωσία τέταρτου βαθμού, το μεσοσπονδύλιο κενό μειώνεται σε ελάχιστη απόσταση, επικίνδυνες καταστάσεις όπως σπονδύλωση, σπονδυλαρθρώσεις (χαρακτηρίζεται από παθολογικές αλλαγές στις μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις), σπονδυλολίσθηση (οι σπόνδυλοι είναι συστραμμένοι ή εκτοπισμένος) αναπτύσσονται. Το σώμα κινητοποιεί τις αντισταθμιστικές του ικανότητες για να μειώσει το στατικό και δυναμικό φορτίο στη σπονδυλική στήλη, προκειμένου να αποφύγει τραυματισμούς σε ανατομικά στοιχεία που προκαλούν την ανάπτυξη, την ισοπέδωση και τη σύντηξη των σπονδύλων. Η κατεστραμμένη περιοχή του ινώδους δακτυλίου αντικαθίσταται από μια οστική δομή, σχηματίζονται οστεόφυτα (αποφύσεις οστών), ο νωτιαίος μυελός στενεύει λόγω της κήλης του δίσκου, οι νευρικές απολήξεις συμπιέζονται σοβαρά, η κινητική δραστηριότητα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης περιορίζεται σοβαρά. το άτομο πονάει συνεχώς στην περιοχή του θώρακα στο πίσω μέρος.
 • Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της νόσου, ο ασθενής έχει πόνο στη μέση (οσφυαλγία), τα πόδια παραλύουν εντελώς ή μερικώς, το άτομο χάνει την ικανότητα εργασίας, καθίσταται ανάπηρο.

Οι διαφορετικές συμπτωματικές εκδηλώσεις της νόσου εξαρτώνται από διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου. Τα ίδια συμπτώματα της θωρακικής οστεοχονδρωσίας αποτυγχάνουν με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικούς ασθενείς. Υπάρχει μια αντικειμενική εξήγηση για αυτό: Διάφορες αιτίες, συνθήκες ανάπτυξης και η γενική κατάσταση της υγείας των ανθρώπων οδηγούν στην οστεοχόνδρωση. Τα συμπτώματα της θωρακικής οστεοχόνδρωσης εμφανίζονται λίγο νωρίτερα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Ο κύριος λόγος για αυτό το φαινόμενο έγκειται στη φυσιολογική δομή του γυναικείου σώματος: η ορμόνη οιστρογόνο προστατεύει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, έτσι οι αλλαγές στο ορμονικό υπόβαθρο (κατά την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση) δημιουργούν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για τη νόσο.

Πολλοί ενδιαφέρονται για το αν θα καταταγούν στο στρατό με την οστεοχονδρωσία. Αν ο στρατεύσιμος έχει οστεοχόνδρωση πρώτου βαθμού, στρατεύεται. Εάν ένας νεαρός άνδρας έχει έντονη συμπτωματολογία της νόσου και παρατηρείται από νευροπαθολόγο, τότε είναι πιθανή μια καθυστέρηση σε παραμελημένη κατάσταση (με πολυτμηματική οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης) δεν μπορούν να καλέσουν καθόλου.

Λόγοι εμφάνισης

Η θωρακική οστεοχόνδρωση στην αρχή της εμφάνισής της δεν εκδηλώνεται σχεδόν σε τίποτα. Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε γιατί μπορεί να εμφανιστεί. Οι ακόλουθοι λόγοι προκαλούν παθολογία:

 • Τακτική στατική ή δυναμική υπερβολική χρήση της σπονδυλικής στήλης μέσω ενεργητικής προπόνησης δύναμης σε ανταγωνιστικούς αθλητές ή λάτρεις των σπορ χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο του φορτίου.
 • Η τραυματική βλάβη στα οστά, τα στοιχεία των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης συχνά οδηγούν στο γεγονός ότι δεν συγχωνεύονται σωστά, καταρρέουν γρήγορα. Οποιοσδήποτε τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη επιδεινώνεται από παθολογικές αλλαγές στη λειτουργία των δομών του νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Η απαραίτητη παροχή θρεπτικών συστατικών στα οστά συχνά αποκαθίσταται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Κακή στάση, συγγενής ή επίκτητη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης που οδηγεί σε μη ισορροπημένη επίδραση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
 • Ανύψωση βαρών απότομα όταν το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου είναι στην περιοχή του θώρακα της πλάτης. Εάν ένα άτομο κάνει τέτοιες κινήσεις συνεχώς, οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοχονδρωσίας του μαστού είναι μεγάλες.
 • Διαταραχές της στάσης ως αιτία θωρακικής οστεοχόνδρωσης
 • Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος. Εάν διαταραχθούν οι μεταβολικές διεργασίες στο σώμα, τότε όλα τα άλλα όργανα και ιστοί δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και η αναγέννησή τους είναι επίσης λανθασμένη.
 • Γενετικές απαιτήσεις για πιθανές παθολογικές διεργασίες σε σπονδύλους, μεσοσπονδύλιους δίσκους. Σε αυτή την περίπτωση, η θωρακική οστεοχόνδρωση εκδηλώνεται σε απολύτως οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.
 • Ανεπαρκής σωματική και σωματική δραστηριότητα ενός ατόμου, καθιστική εργασία. Το μυϊκό πλαίσιο της πλάτης αποδυναμώνεται σε αυτή την κατάσταση, η διατροφή των ιστών επιδεινώνεται, η ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης μειώνεται και ο κίνδυνος ανάπτυξης θωρακικής οστεοχόνδρωσης αυξάνεται σημαντικά.
 • Υπανάπτυξη όλων των ιστών του μυοσκελετικού συστήματος, που προκαλεί εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Η αιτία είναι ένα μη ισορροπημένο, υπερβολικό φορτίο στη σπονδυλική στήλη.
 • Διάφορες παθολογικές αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Μπορούν να γίνουν πιο λεπτές ή, αντίθετα, να αναπτυχθούν, να εμφανιστούν οστεόφυτα πάνω τους, τα οποία βλάπτουν τη λειτουργία των αρθρώσεων, βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και συμπιέζουν τις νευρικές ίνες. Η ανάπτυξη μεσοσπονδύλιων κηλών συχνά προκαλεί την εξέλιξη της οστεοχονδρωσίας.
 • Οι φλεγμονώδεις διεργασίες στη σπονδυλική στήλη ή τους γύρω μύες προκαλούν συχνά σημάδια θωρακικής οστεοχόνδρωσης σε γυναίκες και άνδρες.
 • Προβλήματα ροής αίματος στο νωτιαίο μυελό, καθώς οι φλέβες και οι αρτηρίες στενεύουν ή συμπιέζονται.
 • Οι συνέπειες των μολυσματικών ασθενειών είναι η ανάπτυξη ή η έξαρση της οστεοχονδρωσίας.
 • Υποθερμία, κατάχρηση κακών συνηθειών, διατροφική ανισορροπία.
 • Ξεχωριστά, γίνεται διάκριση μεταξύ των ψυχοσωματικών, δηλαδή, το συνεχές άγχος, ο νευρικός ενθουσιασμός μπορεί επίσης να προκαλέσει οστεοχόνδρωση.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την ανάπτυξη θωρακικής οστεοχόνδρωσης. Επομένως, για να αποτρέψετε την ανάπτυξή τους, πρέπει να δώσετε προσοχή στην πρόληψη.

Συνήθη συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας του μαστού σε γυναίκες και άνδρες είναι παρόμοια. Τυπικά, κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, η προοδευτική νόσος εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα.

 • Έντονος πόνος στη θωρακική σπονδυλική στήλη. Προκύπτουν από μια μακρά παραμονή σε μια άβολη θέση κατά τη διάρκεια της σωματικής εργασίας.
 • Το ριζικό σύνδρομο ως αποτέλεσμα της συμπίεσης των νευρικών απολήξεων.
 • Μεσοπλεύρια νευραλγία.
 • Η εμφάνιση σπασμών στους μύες της πλάτης.
 • Μια αλλοιωμένη κατάσταση του καρδιακού μυός στην οποία ο πόνος δεν ανακουφίζεται με τη λήψη ειδικών φαρμάκων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης θωρακικής οστεοχόνδρωσης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει άτυπα συμπτώματα: ταχυκαρδία, ζάλη, καούρα, υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η θερμοκρασία του σώματος συνήθως δεν αλλάζει.

Διαγνωστικές τεχνικές

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι ο ασθενής έχει οστεοχονδρωσία, θα προτείνει να υποβληθεί στις ακόλουθες μελέτες για τη διάγνωση της παθολογίας.

 • Ακτινογραφία, κατά την οποία προσδιορίζονται: τα όρια και το μέγεθος των μεσοσπονδύλιων δίσκων, οι υπάρχουσες οστικές αναπτύξεις, οι αλλαγές στο σχήμα των σπονδύλων κ. λπ.
 • Η ακτινογραφία με σκιαγραφικό σας επιτρέπει να αξιολογήσετε τον βαθμό καταστροφής των μεσοσπονδύλιων δίσκων κατά τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής περιοχής.
 • Η μαγνητική τομογραφία ως μέθοδος για τη διάγνωση της θωρακικής οστεοχόνδρωσης
 • Η CT ή η μαγνητική τομογραφία δείχνει μια πολυεπίπεδη αναπαράσταση αλλαγμένων δομών. Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται στις πιο δύσκολες καταστάσεις.
 • Με τη βοήθεια της ηλεκτρομυογραφίας διαφοροποιούνται τα νευρολογικά συμπτώματα σε σχέση με μια ασθένεια στην περιοχή του θώρακα.

Οι κύριοι κανόνες θεραπείας

Κατά τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της περιοχής του θώρακα, παρατηρούνται τα ακόλουθα βασικά σημεία:

 1. Στα πρώτα σημάδια της οστεοχονδρωσίας, η διόρθωση της στάσης σας μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξή της.
 2. Κάθε, ακόμη και μικρό, σύμπτωμα της νόσου απαιτεί συντηρητική θεραπεία.
 3. Για να επιτευχθεί ένα θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα, απαιτείται μακροχρόνια και συστηματική εφαρμογή πρόσθετων τεχνικών στη φαρμακευτική θεραπεία.
 4. Εάν η ασθένεια παραμεληθεί, τότε θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Όταν αποφασίζει για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της περιοχής του θώρακα, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη το στάδιο ανάπτυξης της νόσου, τα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, καθώς και πιθανές παρενέργειες του σώματος.

φαρμακευτική αγωγή

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση των ακόλουθων ομάδων φαρμάκων.

 • Για τη μείωση της εκδήλωσης πόνου και φλεγμονής, συνταγογραφούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αναλγητικά ή γλυκοκορτικοστεροειδή. Διατίθενται σε διάφορες φαρμακολογικές μορφές (δισκία, ενέσιμα διαλύματα, αλοιφές), επομένως ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει τι ακριβώς χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου.
 • Τα χονδροπροστατευτικά χρησιμοποιούνται για την τόνωση της αποκατάστασης του χόνδρινου ιστού.
 • Τα αντισπασμωδικά και τα μυοχαλαρωτικά χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών.
 • Για την ανακούφιση του αφόρητου πόνου στην πλάτη, στον ασθενή μπορούν να προσφερθούν ενέσεις για οστεοχονδρωσία - για αποκλεισμό με τη βοήθεια αναισθητικών.

Ως συνδυασμένη θεραπεία της θωρακικής οστεοχονδρωσίας, χρησιμοποιούνται συχνά οι επιλογές των παρακάτω πρόσθετων μεθόδων θεραπείας.

 1. Με τη βοήθεια του βελονισμού, μπορείτε να πάρετε γρήγορα το αποτέλεσμα - ανακούφιση από τον πόνο. Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής είναι: υψηλή αποτελεσματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σπάνια εμφάνιση παρενεργειών του σώματος, ασήμαντη λίστα αντενδείξεων, ανώδυνη τεχνική. Ο βελονισμός δεν εφαρμόζεται όταν ένα άτομο έχει διαγνωστεί με κακοήθη νεοπλάσματα, ψυχικές διαταραχές, επιδείνωση της φλεγμονής και εγκυμοσύνη. Η διάρκεια της θεραπείας επιλέγεται ξεχωριστά.
 2. Οι δυνατότητες της χειρωνακτικής θεραπείας βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα κατεστραμμένα μέρη του σώματος, η ένταση του πόνου μειώνεται, οι μυϊκοί σπασμοί εξαλείφονται, οι σύνδεσμοι αποκαθίστανται, η ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας επιβραδύνεται.
 3. Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας με τη βοήθεια φυσιοθεραπείας εφαρμόζεται παντού, καθώς μαζί τους εγχέονται φάρμακα στην επώδυνη περιοχή. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ηλεκτροφόρηση με ΜΣΑΦ, γλυκοκορτικοστεροειδή κλπ. Εκτός από την ηλεκτροφόρηση, συχνά συνταγογραφείται UHF, θεραπεία με μαγνητικό πεδίο και κενό. Ο κύριος στόχος που επιτυγχάνεται με τις τεχνικές φυσικοθεραπείας είναι η βελτίωση της ροής του αίματος στην επώδυνη περιοχή.
 4. Το μασάζ συχνά συνταγογραφείται για την ανακούφιση από σπασμούς στους μυς της πλάτης. Το κλασικό μασάζ χρησιμοποιείται κατά την ύφεση και το μασάζ δόνησης - σε οξεία φάση. Δεν συνιστώνται τεχνικές μασάζ εάν ο ασθενής έχει μεσοσπονδυλική κήλη.
 5. Η φυσιοθεραπεία έχει μεγάλη σημασία στη θεραπεία. Το συγκεκριμένο σετ ασκήσεων επιλέγεται μεμονωμένα από τον γιατρό.
 6. Η διατροφή είναι σημαντική κατά τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας. Στη διατροφή του ασθενούς, είναι επιτακτική ανάγκη να τρώτε πρωτεΐνες στην απαιτούμενη ποσότητα, χονδροϊτίνη (για αυτό πρέπει να τρώτε ζελέ, ζελέ κρέας, πιάτα ασπίκας), λαχανικά, φρούτα. Δεν μπορείτε να τρώτε υπερβολικά. αποκλείουν τη χρήση τηγανητών και λιπαρών τροφίμων.

Πώς να αντιμετωπίσετε την οστεοχονδρωσία του μαστού στο σπίτι

Η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες μπορεί επίσης να εξασκηθεί, αλλά πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από αυτές, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι παρακάτω συνταγές είναι δημοφιλείς.

 • Για να φτιάξετε ένα έγχυμα από σελινόριζα, πάρτε 3-4 γραμμάρια πρώτων υλών, αλέστε και ρίξτε 1 λίτρο βραστό νερό. Μετά από 8 ώρες, φιλτράρετε το έγχυμα, πίνετε έως και τρεις φορές την ημέρα με μια κουταλιά της σούπας.
 • Για να ετοιμάσετε το ζωμό, πάρτε 2-3 ρίζες ηλίανθου, κόψτε σε κομμάτια μεγέθους περίπου 1 εκ. , ρίξτε τρία λίτρα βραστό νερό και μαγειρέψτε για άλλα 3 λεπτά. Το φάρμακο χρησιμοποιείται σαν τσάι.
 • Στο σπίτι, μπορείτε να ετοιμάσετε μια αλοιφή για να τρίψετε τα επώδυνα σημεία. 150 γρ χοιρινού λίπους ανακατεύονται με 2 κ. σ. μεγάλο. Κερί, θερμαίνεται σε λουτρό νερού για 20 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε 1 κ. σ. μεγάλο. Ελαιόλαδο, συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε την ίδια ποσότητα και μετά προσθέτουμε 1 κ. γ. μεγάλο. Αμμωνία. Το προϊόν διατηρείται σε γυάλινο δοχείο σε δροσερό μέρος.

Η κατ' οίκον θεραπεία για την οστεοχονδρωσία του μαστού χρησιμοποιείται συνήθως στην ήπια φάση ή ως συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης.

Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης είναι μια σοβαρή ασθένεια για την αποφυγή αρνητικών συνεπειών. Για επιτυχή θεραπεία, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τη συμβουλή ενός γιατρού και να την ακολουθήσετε με πειθαρχικό τρόπο.