Αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα: Ποιες είναι οι διαφορές και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Πόνος στο γόνατο στην αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα

Οι αρθρώσεις μας είναι σύνθετοι και αξιόπιστοι μηχανισμοί που δημιούργησε η ίδια η φύση. Η δουλειά σας είναι αόρατη αρκεί οι αρθρώσεις να είναι υγιείς. Όταν όμως αρχίζουν να πονάνε, ο κόσμος χάνει την προηγούμενη λάμψη του. Μία από τις πιο κοινές ασθένειες των αρθρώσεων είναι η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα. Πολλοί άνθρωποι τα μπερδεύουν και μερικές φορές δεν γνωρίζουν καν ποιες είναι οι διαφορές γιατί και στις δύο περιπτώσεις οι αρθρώσεις πονάνε. Παρόμοια ονόματα είναι επίσης παραπλανητικά. Σε αυτή τη δημοσίευση θα σας πούμε πώς η αρθρίτιδα διαφέρει από την οστεοαρθρίτιδα, τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών και τις μεθόδους θεραπείας. Παρά την ομοιότητα των ονομάτων, αυτά είναι εντελώς διαφορετικά παράπονα.

Τι είναι η αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα: οι διαφορές

Πρώτα απ 'όλα, οι ασθένειες διαφέρουν ως προς το όνομα: και οι δύο έχουν την ίδια λατινική ρίζα, αλλά διαφορετικές καταλήξεις. Ονομάζοντας το τέλος, μπορείτε να θυμηθείτε ποια είναι η διαφορά μεταξύ αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας. Η λατινική κατάληξη "-oz" δηλώνει μια εκφυλιστική διαδικασία, καταστροφή. Το τέλος "-it" υποδηλώνει μια φλεγμονώδη διαδικασία. Η διαφορά μεταξύ της οστεοαρθρίτιδας και της αρθρίτιδας είναι προφανής: οι ασθένειες έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και πορεία. Αλλά ας καταλάβουμε ακριβέστερα τι είναι η οστεοαρθρίτιδα και η αρθρίτιδα και ποια συμπτώματα συνοδεύουν.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και της φθοράς της άρθρωσης

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η παραμόρφωση και η φθορά της κάψουλας της άρθρωσης, η οποία επιτρέπει στην άρθρωση να κινείται εύκολα. Η ασθένεια οδηγεί σε δομικές αλλαγές, βλάβη στον χόνδρο και καταστροφή των ιστών του. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 45-50 ετών και είναι το αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης του σώματος. Στο 80% των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών, η νόσος διαγιγνώσκεται με παράπονα για πόνο στα πόδια.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε ηλικιωμένη γυναίκα

Στους νέους, η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται συχνότερα ως μετατραυματικό φαινόμενο, για παράδειγμα μετά από κατάγματα και μώλωπες. Συχνά διαγιγνώσκεται σε επαγγελματίες αθλητές.

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει συχνά τις αρθρώσεις του γόνατος, του αστραγάλου και του ισχίου, δηλαδή εκείνες που υφίστανται το μεγαλύτερο καθημερινό στρες. Οι μουσικοί συχνά υποφέρουν από καρπούς και δάχτυλα. Η ίδια η οστεοαρθρίτιδα είναι αργή, οπότε τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα στα αρχικά στάδια.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας

 • Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της κίνησης και μετά από σωματική άσκηση. Κατά κανόνα, ο πόνος με οστεοαρθρίτιδα είναι οδυνηρός, όχι πολύ έντονος και εξαφανίζεται σε ηρεμία σε μια άνετη θέση.

 • Συχνός τραγανισμός - ένας βαθύς ήχος που δημιουργείται από το τρίψιμο των οστών.

 • Η δυσκαμψία της κίνησης είναι τοπική, διαταράσσεται μόνο η κίνηση της άρρωστης άρθρωσης.

 • Εμφάνιση - μπορεί να υπάρχει παραμόρφωση του χόνδρου, ελαφρύ πρήξιμο σε μεταγενέστερα στάδια.

Τύποι οστεοαρθρίτιδας

 1. Πρωτογενές - προκύπτει από τη φυσική διαδικασία γήρανσης της άρθρωσης.

 2. Δευτερεύον - αναπτύσσεται με φόντο το τραύμα ως μετατραυματική εκδήλωση.

Η αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια του σώματος

Ενώ η οστεοαρθρίτιδα συνήθως διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 45 ετών, η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Όπως είπα, πρόκειται για μια φλεγμονώδη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στις αρθρώσεις, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Η ασθένεια συνδέεται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις; Το γεγονός είναι ότι τα ανοσοποιητικά σώματα που σχηματίστηκαν σε αυτήν την ασθένεια επιτίθενται στις αρθρώσεις. Επομένως, με την αρθρίτιδα, όλες οι αρθρώσεις μπορεί να είναι επώδυνες: αρκετές ταυτόχρονα ή μόνο μία. Η αρθρίτιδα εμφανίζεται συχνότερα μετά από έντονο στρες, άγχος, με φόντο τη μειωμένη ανοσία και την υποθερμία, καθώς και ως αποτέλεσμα μεταβολικών διαταραχών.

Φλεγμονή με ερυθρότητα στην άρθρωση του γόνατος - σημάδι αρθρίτιδας

Συμπτώματα αρθρίτιδας

 • Ο πόνος στην αρθρίτιδα, σε αντίθεση με τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, μειώνεται με την κίνηση, αλλά αυξάνεται και γίνεται χρόνιος σε κατάσταση ηρεμίας. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος επιδεινώνεται τη νύχτα ή νωρίς το πρωί σε ηρεμία.

 • οι αρθρώσεις διογκώνονται, υπάρχει πρήξιμο, πρήξιμο, επώδυνη ψηλάφηση.

 • η περιοχή των αρθρώσεων γίνεται κόκκινη και ζεστή.

 • ανιχνεύεται φλεγμονώδης αντίδραση κατά τη διάρκεια εξετάσεων αίματος.

 • Δυσκαμψία σε όλο το σώμα, δυσκαμψία της κίνησης.

 • την εμφάνιση πυκνών οζιδίων στην περιοχή της άρθρωσης.

Η αρθρίτιδα συχνά συνοδεύεται από τέτοιες εκδηλώσεις:

 • ξηροφθαλμία?

 • Αδυναμία, ρίγη, υπνηλία.

 • Ψωρίαση;

 • Εξάρτηση από τον καιρό.

Τύποι αρθρίτιδας

Ανάλογα με τον τύπο της νόσου, η αρθρίτιδα χωρίζεται σε 2 τύπους: φλεγμονώδη και εκφυλιστική. Με τη σειρά τους, χωρίζονται επίσης σε τύπους.

Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα μπορεί να είναι:

 • μολυσματική - φλεγμονή στις αρθρώσεις που προκαλείται από μικροοργανισμούς που έχουν διεισδύσει στο αρθρικό υγρό.

 • ρευματοειδής - μια φλεγμονώδης διαδικασία που επηρεάζει τον συνδετικό ιστό γύρω από την άρθρωση, καθώς και πολλά όργανα.

 • αντιδραστικό - αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα μόλυνσης.

 • Η ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία σχετίζεται με αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα και, ως αποτέλεσμα, με την εναπόθεση αλάτων.

Συμβαίνουν εκφυλιστικά πράγματα:

 • τραυματικός;

 • Αρθρίτιδα.

Ποιο είναι πιο επικίνδυνο: αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Επειδή και οι δύο ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη απώλεια κινητικότητας χωρίς έγκαιρη θεραπεία. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα αρθρίτιδας. Η μακροχρόνια οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της αρθρίτιδας: χαρακτηριστικά

Ο πόνος στις αρθρώσεις στερεί από ένα άτομο τις πιο απλές απολαύσεις: έναν συνηθισμένο περίπατο, την ευκαιρία να ξεκουραστεί εντελώς, την ελευθερία κινήσεων. Ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατό να εντοπιστεί έγκαιρα μια ανησυχητική εκδήλωση αυτού του συμπτώματος. Συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα παροδικό φαινόμενο και προσπαθούν να απαλλαγούν από τον πόνο πιο γρήγορα: αυτοθεραπεύονται, παίρνουν φάρμακα ή χρησιμοποιούν δημοφιλείς μεθόδους. Αλλά μετά από βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, δεν γνωρίζουν το κύριο πράγμα - τις αιτίες της νόσου. Αυτό κάνει την ασθένεια χειρότερη και παίρνει πιο σοβαρές, παραμελημένες μορφές.

Η κύρια σύσταση από τους γιατρούς είναι να μην αναβληθεί η επίσκεψη σε ειδικό. Μόνο μια ενδελεχής εξέταση και θεραπεία θα βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρών συνεπειών. Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι η ικανότητα να ζεις και να κυκλοφορείς πλήρως.

Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται από ορθοπεδικούς, νευρολόγους και ρευματολόγους. Η κύρια μέθοδος είναι η μείωση του φορτίου στην άρρωστη άρθρωση, η αύξηση της ελαστικότητας των ιστών και η ενίσχυση των μυών. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνταγογραφούνται ειδικές ενέσεις υαλουρονικού οξέος για τη λίπανση της άρθρωσης ή γίνεται αυτό που είναι γνωστό ως αρθροπλαστική.

Ωστόσο, ένα μέσο πλήρους αποκατάστασης του ιστού του χόνδρου δεν έχει βρεθεί ακόμη. Η κατάλληλη θεραπεία για αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα μπορεί μόνο να σταματήσει την καταστροφή. Οι κύριες μέθοδοι αντιμετώπισης ασθενειών των αρθρώσεων είναι ασκήσεις φυσικοθεραπείας και διαδικασίες φυσικοθεραπείας.

Φυσικοθεραπευτική θεραπεία για οστεοαρθρίτιδα και αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται από ρευματολόγο. Η πορεία της αποκατάστασης εξαρτάται από τη συγκεκριμένη φύση της, αλλά σπάνια είναι δυνατόν να γίνει χωρίς ειδικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντιβιοτικά. Μερικές φορές συνταγογραφούνται ορμονικά φάρμακα. Το θεραπευτικό σχήμα είναι συνήθως ως εξής:

 • Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

 • Φυσικοθεραπεία;

 • σωστή διατροφή, διατροφή, αποκατάσταση των μεταβολικών διεργασιών.

 • φαρμακευτική θεραπεία όταν επηρεάζονται τα εσωτερικά όργανα.

Η πρόληψη είναι το θεμέλιο της υγείας των αρθρώσεων

Όπως κάθε ασθένεια, η ασθένεια των αρθρώσεων μπορεί να προληφθεί. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να τρώτε σωστά και να αποφεύγετε το άγχος.

Εάν λάβουμε συγκεκριμένα υπόψη τις συστάσεις, τότε οι ειδικοί στις κλινικές θα καθορίσουν:

 1. Έλεγχος βάρους - Για να μην επιβαρύνετε υπερβολικά τις αρθρώσεις, πρέπει πάντα να προσέχετε το φυσιολογικό βάρος.

 2. Μέτρια φυσική δραστηριότητα. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύουν τον μυϊκό κορσέ, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση υγιών αρθρώσεων. Η λέξη -κλειδί εδώ, ωστόσο, είναι ήπια επειδή διαστρέμματα, τραυματισμοί, προπόνηση με βάρη και έντονα αθλήματα επιταχύνουν μόνο τη διαδικασία της καταστροφής των αρθρώσεων. Για τις αρθρώσεις, το κολύμπι, η ποδηλασία και το βόρειο περπάτημα θεωρούνται οι καλύτερες δραστηριότητες.

 3. Σωστή ισορροπημένη διατροφή. Για την πρόληψη ασθενειών των αρθρώσεων, οι γιατροί συνιστούν τη μείωση της ποσότητας κόκκινου κρέατος στη διατροφή σας και των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λίπη. Ωστόσο, τα λιπαρά ψάρια και τα προϊόντα που περιέχουν ωμέγα-6 και ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί σημασία στα φρέσκα λαχανικά και φρούτα προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία του νερού.

 4. Φορέστε άνετα ορθοπεδικά παπούτσια ή πάτους.

 5. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά αποφύγετε την υποθερμία και αποφύγετε το άγχος.

Γίτσες!