Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Ο πόνος στην κάτω πλάτη πλήττει πολλούς ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία και την εργασία. Φορτωτές και υπάλληλοι γραφείου, νέες μητέρες και συνταξιούχοι κηπουροί, συγγραφείς και ακόμη και αθλητές υποφέρουν. Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει παθολογικές αλλαγές στους ιστούς των οστών και των χόνδρων των σπονδύλων, οι οποίες οδηγούν σε συμπίεση (συμπίεση) των ριζών της νευρικής σπονδυλικής στήλης, η οποία οδηγεί σε σοβαρό πόνο.

Ωστόσο, οι επώδυνες αισθήσεις είναι μόνο εξωτερικές εκδηλώσεις της νόσου. Συνοδεύεται συχνά από άλλα παθολογικά σύνδρομα που απαιτούν υποχρεωτική θεραπεία, η απουσία των οποίων συχνά οδηγεί σε αναπηρία και την ικανότητα αυτο-φροντίδας. Με άλλα λόγια, ένα άτομο γίνεται ανάπηρο.

Περιγραφή της νόσου

Η οστεοχόνδρωση προκαλείται από μια αφύσικη συμπίεση της σπονδυλικής στήλης, η οποία προκαλεί συμπίεση των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των γειτονικών ιστών της συνδετικής συσκευής. Όταν συμπιέζεται, ένα υγρό αφήνει τους δίσκους, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πλαστικότητα τους και αποτελεί πηγή διατροφής ιστών με τα απαραίτητα μικροστοιχεία. Σε περίπτωση παρατεταμένης αρνητικής πρόσκρουσης, ο ινώδης δακτύλιος των μεσοσπονδύλιων δίσκων χάνει την ελαστικότητά του και την πυκνότητά του και στη συνέχεια σπάει, γεγονός που οδηγεί σε συμπίεση των νευρικών απολήξεων. Αυτό γίνεται η αιτία της εμφάνισης πόνου, η οποία συχνά συνοδεύεται από οίδημα.

Επιπλέον, τα εξωτερικά άκρα των σπονδύλων είναι κατάφυτα με ένα λανθασμένα κατανεμημένο φορτίο με οστεοφύτα - ανάπτυξη οστικού ιστού. Προκαλούν επίσης πόνο και περιορίζουν την κίνηση της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Δηλαδή, η ασθένεια συμβαίνει συχνότερα με τέτοια φορτία στη σπονδυλική στήλη που κατανέμονται λανθασμένα ή στερεότυπα - είναι μονότονα και επαναλαμβάνονται τακτικά.

Αιτίες εμφάνισης

Αιτίες της νόσου

Μην υποθέσετε ότι μόνο η έντονη σωματική δραστηριότητα ή ένας καθιστικός τρόπος ζωής που αποδυναμώνει το μυϊκό πλαίσιο θα οδηγήσει σε οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτό συμβαίνει επίσης σε πολύ δραστήρια άτομα που παίζουν σπορ ή εργάζονται στο καλοκαιρινό σπίτι τους κάθε μέρα. Εάν οι κινήσεις τους είναι μονότονες (ανύψωση της μπάρας, σκάψιμο του δαπέδου), τότε εμφανίζεται πίεση στα ίδια σημεία, στην περιοχή όπου ο ιστός του χόνδρου καταστρέφεται σταδιακά.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Μεταξύ αυτών:

 • παραβίαση του μεταβολισμού ασβεστίου στο σώμα;
 • Η παχυσαρκία ή οι σοβαρές διακυμάνσεις της προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κατά τη διάρκεια αυστηρής διατροφής, εγκυμοσύνης, απότομης αλλαγής στα επίπεδα ορμονών.
 • νωτιαίος τραυματισμός ή καμπυλότητα (σκολίωση);
 • σοβαρή απλή υποθερμία ή τακτική έκθεση στο κρύο.
 • καταθλιπτικές καταστάσεις, άγχος;
 • συνεχής φυσική υπερφόρτωση;
 • κακή κληρονομιά.

Δώστε προσοχή σε αυτό. Οποιαδήποτε αυστηρή δίαιτα με βάση τη χρήση ενός προϊόντος ή μια κρίσιμη μείωση της πρόσληψης θερμίδων οδηγεί όχι μόνο σε σοβαρή απώλεια βάρους, αλλά και σε έλλειψη πολύτιμων ιχνοστοιχείων στο σώμα. Είναι κακό για τους μυς και τα οστά.

Συμπτώματα

Στάδια της οστεοχόνδρωσης

Η οστεοχόνδρωση σπάνια εντοπίζεται εγκαίρως επειδή είναι ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν συμπτώματα αλλά είναι δύσκολο να συσχετιστούν με προβλήματα σπονδυλικής στήλης. Ως εκ τούτου, εντοπίζονται συχνότερα κατά τύχη κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης εξέτασης για άλλα προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν τέσσερα στάδια στην ανάπτυξη ασθενειών. Ας περιγράψουμε τα συμπτώματα του καθενός.

Επίπεδο Περιγραφή
Πρώτο Στην πρώτη φάση οι διαδικασίες εφίδρωσης διαταράσσονται, ένα άτομο παρατηρεί γενική αδιαθεσία και ταχεία κόπωση. Μερικοί ασθενείς μιλούν για μια προηγουμένως ασυνήθιστη ψυχρότητα των ποδιών.
Δεύτερο Στο δεύτερο στάδιο, εμφανίζεται διαλείπων πόνος στην πλάτη, πράγμα που δείχνει ότι ξεκινά η καταστροφή του ιστού του χόνδρου.
Τρίτο Το τρίτο επίπεδο χαρακτηρίζεται από αλλαγές που είναι ήδη ορατές. Μπορεί να εμφανιστεί μεσοσπονδύλιο κήλη, συχνά υπάρχει καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσεται μια καμπούρα.
Τέταρτο, Το τέταρτο στάδιο είναι το πιο δύσκολο όταν δεν χρειάζεται να μιλάμε για πλήρη θεραπεία λόγω μη αναστρέψιμων αλλαγών στον σκελετό. Εκτός από τον πολλαπλασιασμό των οστεοφυτών και τη μετατόπιση των σπονδύλων, που προκαλούν οξύ πόνο, εμφανίζονται προβλήματα σε άλλα όργανα της λεκάνης. Συχνά ο ασθενής παύει να ελέγχει τις διαδικασίες ούρησης και κινήσεων του εντέρου.

Θεραπεία ασθενειών

Οι μέθοδοι θεραπείας της οστεοχόνδρωσης επιλέγονται ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τη σοβαρότητα του πόνου. Η συντηρητική θεραπεία φέρνει μόνο καλά αποτελέσματα στα αρχικά στάδια. Για παράδειγμα, εάν εντοπιστεί οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στην αρχή, μπορείτε να το απαλλαγείτε με τη βοήθεια ειδικών σωματικών ασκήσεων, διόρθωσης της σωματικής δραστηριότητας και σωματικού βάρους, κολύμβησης και λήψης παρασκευασμάτων συμπλόκων βιταμινών-ανόργανων συστατικών.

Εάν εμφανιστεί πόνος, αυτό δεν αρκεί πλέον. Πρέπει να αφαιρεθεί μαζί με την αιτία της εμφάνισής του. Γιατί χρησιμοποιούνται φάρμακα, παραδοσιακές τεχνικές φυσιοθεραπείας, ακόμη και εναλλακτικές μέθοδοι ιατρικής; Μόνο χειρουργική θεραπεία είναι δυνατή σε μεταγενέστερα στάδια.

Φυσιοθεραπεία

Για να ανακουφίσετε τον πόνο και το πρήξιμο, να αυξήσετε την επίδραση των φαρμάκων και να μειώσετε τη δόση τους, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες μέθοδοι φυσικοθεραπείας υλικού:

Φυσιοθεραπεία για οστεοχόνδρωση
 • υπέρηχος;
 • λέιζερ;
 • εφέ μαγνητικού πεδίου;
 • ηλεκτροφόρηση;
 • μη αυτόματη θεραπεία, μασάζ.

Δώστε προσοχή σε αυτό. Το μασάζ βοηθά στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών, στη βελτίωση της ροής του αίματος στους προσβεβλημένους μεσοσπονδύλιους δίσκους και στην αποδέσμευση των αγγείων και των νεύρων. Αυτό γίνεται μόνο με τη βοήθεια των χεριών, αλλά το μασάζ κενού αντενδείκνυται σε αυτήν την ασθένεια.

Θεραπεία σοκ κύματος

Το UHT είναι μια σχετικά νέα μέθοδος θεραπείας, η εφαρμογή της οποίας χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες συσκευές με προγραμματιζόμενη δοσολογία κυμάτων σοκ και ένα σύστημα για την καθοδήγησή τους.

Το θέμα είναι ότι, τα κύματα σοκ καταστρέφουν τα οστεοκύτταρα και αποκαθιστούν τον ιστό του χόνδρου. Αλλά τα υγιή οστά της σπονδυλικής στήλης και οι κύριες αρτηρίες μπορούν επίσης να υποστούν βλάβη. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτή η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί καλά στο νοσοκομείο και ότι η θεραπεία πραγματοποιείται από εξειδικευμένο και εξουσιοδοτημένο ειδικό.

Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας

Εκτός από τις τυπικές μεθόδους αντιμετώπισης της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας, υπάρχουν επίσης μη παραδοσιακές. Τέτοιες μέθοδοι μελετούνται συνεχώς και χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλές κλινικές. Αυτά περιλαμβάνουν κυρίως:

εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας
 • Hirudotherapy ή θεραπεία με βδέλλα βοηθά στη φλεγμονή και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
 • Ο βελονισμός ή ο βελονισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης του πόνου, της μυϊκής έντασης και της φλεγμονής. Συνίσταται στην εισαγωγή ειδικών βελόνων σε ορισμένα βιολογικά ενεργά σημεία του σώματος.
 • Θεραπεία με όζον - ένεση μείγματος όζοντος-οξυγόνουΜε τη σωστή δοσολογία, αυτή η μέθοδος αναστέλλει την ανάπτυξη οστεοφυτών και ανακουφίζει τον επώδυνο μυϊκό τόνο.

Παράλληλα με αυτές τις μεθόδους θεραπείας ή με την καταγραφή των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται με τη βοήθειά τους, πραγματοποιείται μια σειρά κινησιοθεραπείας και θεραπευτικής γυμναστικής.

Χειρουργικές τεχνικές

Όταν ξεκινά η ασθένεια και η συντηρητική θεραπεία δεν ανακουφίζει την κατάσταση του ασθενούς, καταφεύγουν σε χειρουργικές μεθόδους. Δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς αυτά εάν μετά από αρκετούς μήνες ενεργού θεραπείας ήταν αδύνατο να ανακουφίσετε τον πόνο και να βελτιώσετε τη γενική κατάσταση ενός ατόμου. Και ειδικά σε περιπτώσεις που υπήρχαν προβλήματα όπως μειωμένη ισχύς στους άνδρες, διαταραχή των πυελικών οργάνων, μούδιασμα του περινέου.

 1. Ενδοσκοπική μικροδυσκεκτομή - αφαίρεση κήλη δίσκου. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που ανακουφίζει τη συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή της νευρικής ρίζας.
 2. χειρουργικές θεραπείες
 3. Η ανασυγκρότηση λέιζερ των μεσοσπονδύλιων δίσκων δύσκολα μπορεί να περιγραφεί ως λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία λαμβάνει χώρα με τοπική αναισθησία, εισάγεται μια λεπτή βελόνα στον προσβεβλημένο δίσκο, μέσω του οποίου ακτινοβολείται με ένα λέιζερ που διεγείρει τη διαίρεση των κυττάρων του χόνδρου.
 4. Η foraminotomy είναι μια επέμβαση για την αφαίρεση των διεργασιών ενός σπονδύλου ή μέρους ενός δίσκου που στοχεύει στην απελευθέρωση ενός πιασμένου νεύρου.
 5. Σπονδυλοπλαστική - η ένεση οστικού τσιμέντου στον κατεστραμμένο σπονδυλικό ιστό για ενίσχυση του.
 6. Οστεοτομία - αφαίρεση ασθενών δίσκων σπονδύλων και μεσοσπονδύλιων με επακόλουθη αντικατάσταση με προθέσεις.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι σταθεροποίησης των σπονδύλων, αποσυμπίεσή τους, αφαίρεση οστεοφυτών κ. λπ. Καθένα από αυτά απαιτεί μακρά περίοδο ανάρρωσης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης, ο ασθενής δεν πρέπει να σηκωθεί, να περπατήσει, να λυγίσει ή να υποστεί σωματικό στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οδηγεί σε χαλάρωση των μυών και μερική απώλεια κινητικών λειτουργιών που απαιτούν υποστήριξη και αποκατάσταση. Επομένως, στο τέλος της μετεγχειρητικής περιόδου, ξεκινά μια περίοδος ανάρρωσης και αποκατάστασης, η αποστολή της οποίας είναι η πλήρη αποκατάσταση των κινητικών λειτουργιών και η πρόληψη επιπλοκών στα πυελικά όργανα.

Σε αυτό το στάδιο εφαρμόζονται ορισμένες από τις μεθόδους συντηρητικής θεραπείας που περιγράφονται παραπάνω, αναπτύσσεται σωστή στάση του σώματος και διορθώνονται οι συνήθεις κινήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται στον ασθενή να φοράει ειδικό κορσέ στερέωσης. Μετά από αυτό, δημιουργείται ένα μεμονωμένο σύνολο ασκήσεων που πρέπει να γίνονται καθημερινά και για όλη τη ζωή για να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου.