Πώς μπορεί να θεραπευτεί η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

Αιτίες της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες των αρθρώσεων και βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τη σοβαρότητα μετά την κοξάρθρο.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, η ασθένεια εμφανίζεται σε κάθε πέμπτο ενήλικο στη γη. Στο υλικό θα σας πούμε ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας και πώς να τα αντιμετωπίσετε σωστά, ώστε να μην εμφανιστούν επιπλοκές.

Λόγοι εμφάνισης

Κάθε μέρα οι αρθρώσεις των γονάτων ενός ατόμου εκτίθενται σε άγχος, επειδή τα αθλήματα μπορούν να αντέξουν ολόκληρο το σωματικό τους βάρος ενώ περπατούν. Με την πάροδο του χρόνου, ο ιστός του χόνδρου φθείρεται, γεγονός που οδηγεί σε αλλαγές στις αρθρώσεις. Για το λόγο αυτό, άτομα ηλικίας μπορούν να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στις αρθρώσεις του γόνατος.

Υπάρχει επίσης μια ομάδα κινδύνου στην οποία ανήκουν τα άτομα:

 • υπέρβαρο;
 • πάσχει από οστεοπόρωση.
 • με κληρονομικές ασθένειες.
 • ηλικιωμένοι
 • Εργασία σε συγκεκριμένους ειδικούς τομείς με υψηλό φόρτο εργασίας.
 • με μεταβολικές διαταραχές.
 • με έλλειψη μικροστοιχείων στο σώμα.
 • με τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης.
 • αθλητές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται αρκετά αργά και είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εγκαίρως εάν εντοπιστούν τα κύρια συμπτώματα.

Αυτό θα αποφύγει πιθανές επιπλοκές όπως αναπηρίες στο μέλλον.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας γόνατος

Για να εντοπίσετε την ασθένεια, απλώς προσέξτε τα συμπτώματα - είναι κοινά με την οστεοαρθρίτιδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

τις κύριες εκδηλώσεις της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος
 1. Πόνος ή δυσφορία μετά τον ύπνο (ή όταν προσπαθείτε να σηκωθείτε αφού καθίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα).
 2. Πόνος στα γόνατα όταν στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 3. Όταν ανεβαίνετε σκάλες - καίτε.
 4. Νυχτερινός πόνος ή δυσφορία μετά την προπόνηση.
 5. Αίσθημα αδυναμίας και "στρίψιμο" στα κάτω άκρα.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και τα ράμματα στην περιοχή του γόνατος.

Ταυτόχρονα, η ίδια η ασθένεια δεν εμφανίζεται «ξαφνικά»: τέτοιες αισθήσεις μπορούν να αναπτυχθούν με μήνες ή χρόνια και στην αρχή ενοχλούνται μόνο με αυξημένο άγχος και στη συνέχεια ο πόνος αισθάνεται επίσης σε ηρεμία.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον βαθμό της νόσου.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε κάθε επιλογή.

Πτυχίο

Η οστεοαρθρίτιδα αυτού του βαθμού είναι σχεδόν ασυμπτωματική, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι χαρακτηριστικοί αυτής της φάσης της νόσου:

 • αίσθημα κόπωσης στα άκρα.
 • Μείωση της κινητικότητας που συμβαίνει συνήθως μετά τον ύπνο.

Όταν υπάρχει πόνος, είναι σχεδόν αόρατο. Είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί η ασθένεια σε αυτό το στάδιο, οπότε δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς ακτινογραφία: η οστεοαρθρίτιδα εκφράζεται ως ένα μικρό χτύπημα στην επιφάνεια ιστών και οστών.

Πτυχίο II

Σε αυτό το στάδιο τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και με ένα ελαφρύ φορτίο στα πόδια και με την πάροδο του χρόνου τέτοιες αισθήσεις μπορούν να εμφανιστούν με μια απλή κίνηση. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται μόνο μετά από μεγάλο διάλειμμα.

Πρόσθετα συμπτώματα όπως:

 • δυσλειτουργία κατά τη μετακίνηση.
 • αλλαγές στα οστά της άρθρωσης.
 • αρθρίτιδα;
 • αδυναμία να λυγίσει το πόδι.

III βαθμός

Χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό αυτού του βαθμού είναι ο έντονος πόνος που δεν εξαρτάται πλέον από το φορτίο: οι αρθρώσεις μπορούν να διαταραχθούν ακόμη και τη νύχτα χωρίς κίνηση.

Η κινητικότητα είναι επίσης μειωμένη - ένα άτομο δεν μπορεί να λυγίσει το πόδι του στο γόνατο. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί ευαισθησία καιρού.

Διαγνωστικά και αρχές περαιτέρω θεραπείας

Τρόποι διάγνωσης της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος

Αφού ακούσει τον γιατρό, ο γιατρός θα εξετάσει την εμφάνιση του γόνατος και θα αξιολογήσει την κινητικότητά του. Στη συνέχεια, ο ασθενής αποστέλλεται για ακτινογραφία και πολλές φωτογραφίες μπορούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της δυναμικής της ανάπτυξης της αρθρίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα συνταγογραφείται μαγνητική τομογραφία ή τομογραφία.

Όταν απαιτείται έρευνα για τον σωστό προσδιορισμό της βασικής αιτίας της οστεοαρθρίτιδας και τον διαχωρισμό από άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τα ακόλουθα:

 1. φαρμακευτική θεραπεία.
 2. Μασάζ και χειροκίνητη θεραπεία.
 3. Χειρουργική επέμβαση.
 4. Θεραπεία άσκησης και άλλες μέθοδοι θεραπείας αποκατάστασης.

Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας είναι:

 • ανακούφιση από τον πόνο;
 • Αποκατάσταση του συνδέσμου και καταστροφή του χόνδρου.
 • αυξάνει το εύρος κίνησης στην άρθρωση.

Οι διαδικασίες μασάζ, η φυσικοθεραπεία, ακόμη και η σωστή διατροφή είναι επίσης σημαντικές. Εάν πάτε αργότερα στον γιατρό ή καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν σας βοηθήσει, θα συνταγογραφηθεί μια επέμβαση: η εγκατάσταση μιας ενδοπρόθεσης.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας - επιλογή μεθόδων και μέσων

Επί του παρόντος υπάρχουν τέτοιες ομάδες φαρμάκων που συνταγογραφούνται αρχικά για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας:

 • ΜΣΑΦ - μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • chondroprotectors;
 • φαρμακευτικές αλοιφές;
 • εργαλεία συμπιεστών.

Τα ΜΣΑΦ αποσκοπούν στην εξάλειψη του πόνου και της φλεγμονής. Και μόνο μετά τη μείωση του συνδρόμου πόνου, μπορεί να ξεκινήσει περαιτέρω θεραπεία.

Εάν η χρήση μη στεροειδών φαρμάκων δεν έδωσε κανένα αποτέλεσμα, ειδικά εάν η ασθένεια μόλις προχωρήσει, οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν ορμονικά φάρμακα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω πολλών παρενεργειών, τέτοια φάρμακα συνταγογραφούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ασθένειας - όταν συσσωρεύεται υγρό στο μέρος της άρθρωσης. Το διάλυμα εγχύεται όχι περισσότερο από μία φορά σε 10 ημέρες.

Η μόνη ομάδα δραστικών ουσιών που επηρεάζουν άμεσα την αιτία της οστεοαρθρίτιδας είναι οι χονδροπροστατευτές. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια.

Ακόμα και στα αρχικά στάδια, το υαλουρονικό οξύ, το οποίο εγχέεται στην άρθρωση, είναι πολύ αποτελεσματικό. Αυτή η διαδικασία δεν είναι η φθηνότερη, αλλά βοηθά να τρίβουμε την επιφάνεια του χόνδρου.

Εάν εντοπιστεί οστεοαρθρίτιδα, συνταγογραφούνται επίσης αλοιφές - μειώνουν επίσης την αίσθηση του πόνου και εξαλείφουν τη φλεγμονή.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η παραδοσιακή ιατρική

Θα πρέπει να ειπωθεί αμέσως ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους - θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως συμπλήρωμα της ιατρικής θεραπείας.

Ας δούμε μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος:

λουλούδια πικραλίδων

Πρέπει να τρώτε μόνο 5 λουλούδια πικραλίδας την ημέρα. Φροντίστε να τα ξεπλύνετε με βραστό νερό. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε βάμματα: πάρτε 5 σκούρα γυάλινα μπουκάλια, γεμίστε το 50% με λουλούδια, γεμίστε το δοχείο με τριπλή κολόνια στο λαιμό. Επιμείνετε σε αυτό για ένα μήνα και μετά σκουπίστε τα γόνατά σας με την έγχυση.

Χτύπημα

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος με λαϊκές θεραπείες

Πρόκειται για μια ένωση που πρέπει να τρίβεται στην άρθρωση του γόνατος σε τακτική βάση.

Για να φτιάξετε μια τέτοια σύνθεση είναι πολύ απλή: πάρτε τον κρόκο ενός αυγού και ανακατέψτε το με 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. Τερεβινθίνη, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού. Μηλόξυδο. Όλα τα συστατικά πρέπει να αναμιγνύονται και να αφήνονται για ηρεμία όλη τη νύχτα.

Λιπάνετε τα γόνατά σας κάθε βράδυ και φοράτε μάλλινο κασκόλ.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να πλένετε καλά το εφαρμοσμένο μείγμα το πρωί. Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο για 2-3 εβδομάδες.

Burdock

Σύμφωνα με τα λαϊκά εφέ, πρέπει να στερεώσετε 3-4 μεγάλα φύλλα κολλιτσίδας στο πονόλαιμο και να το τυλίξετε με έναν επίδεσμο. Επαναλάβετε αυτόν τον χειρισμό για τουλάχιστον μια εβδομάδα για να ανακουφίσετε τον πόνο. Και για να αυξήσετε το αποτέλεσμα, πρέπει να λιπάνετε τις αρθρώσεις με λάδι cinquefoil.

Χυμός σελαντίνης

Βυθίστε ένα κομμάτι ύφασμα με χυμό και τοποθετήστε το στο προσβεβλημένο γόνατο. Βουρτσίστε με φυτικό λάδι μετά από μία ώρα. Επαναλάβετε τη διαδικασία για μια εβδομάδα.

Ρίζα Harpagophytum

Πάρτε 2 κουταλιές της σούπας. μεγάλο. σημαίνει έκχυση σε θερμό, ρίξτε 1 λίτρο βραστό νερό, αφήστε για δύο ώρες. Πάρτε ζεστά τουλάχιστον 3 ποτήρια την ημέρα.

Επιλογή μαξιλαριών γόνατος για οστεοαρθρίτιδα

Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος, συνιστάται συχνά να φοράτε ειδικά τακάκια στο γόνατο που και οι δύο μειώνουν την ενόχληση και έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα. Εάν τα χρησιμοποιείτε για μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως θα δείτε βελτιώσεις όπως:

 • η φλεγμονώδης διαδικασία μειώνεται.
 • η πρήξιμο εξαφανίζεται.
 • ανακούφιση από τον πόνο;
 • μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις.
 • Σταθεροποιείται η εργασία του μυοσκελετικού συστήματος.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μοντέλο που να είναι αποτελεσματικό στη φθορά. Για να γίνει αυτό, ας εξετάσουμε πρώτα ποιοι τύποι μαξιλαριών γόνατος υπάρχουν:

πώς να επιλέξετε τα γόνατα για την οστεοαρθρίτιδα
 1. Άνοιγμα.Απαραίτητο για όσους έχουν πόνο μετά από τραυματισμό ή μικρό πόνο.
 2. Ελαστικά προϊόνταμε ενισχυτικά. Αυτός ο τύπος προστατευτικού γόνατος είναι καλύτερος για όσους αισθάνονται πόνο όταν κάθονται οκλαδόν, ανεβαίνουν σκάλες ή ανεβαίνουν σκάλες.
 3. Ανοίξτε ταγόνατα με ρυθμιζόμενη ένταση. Τέτοια προϊόντα είναι ιδανικά μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 4. Κλειστός τύπος- Χρησιμοποιούνται όταν η πηγή του πόνου είναι ασαφής, δηλαδή όταν δεν συγκεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της πίεσης στις αρθρώσεις.
 5. Η μαγνητική εμφάνισητου προστατευτικού γονάτου χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός ειδικού μαγνήτη που έχει θερμαντικό αποτέλεσμα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
 6. Αναδιπλούμενο.Θεωρείται καθολική επιλογή. Χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση του πόνου μετά από τραυματισμούς και οστεοαρθρίτιδα.

Εκτός από τον τύπο, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το υλικό από το γόνατο. Επομένως, τέτοια στοιχεία μπορούν να κατασκευαστούν από:

 1. γούνα ζώων.Αυτά τα προϊόντα θερμαίνουν, απορροφούν υγρασία, μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν τη ροή του αίματος στους ιστούς.
 2. πολυεστέρας.Τα γόνατα από αυτό το τεχνητό υλικό είναι πολύ άνετα, αξιόπιστα, αλλά δεν θερμαίνονται και είναι αρκετά ακριβά.
 3. βαμβάκι.Ωραία στη χρήση, αδιάβροχη. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα: έλλειψη ελαστικότητας και ευθραυστότητας χρήσης.
 4. νάιλον.Τα γόνατα από αυτό το υλικό θεωρούνται τα πιο ανθεκτικά και προσαρμόζονται καλά στο σώμα. Αλλά υπάρχει επίσης ένα μείον - αυτό είναι ένα τεχνητό υλικό.
 5. νεοπρένιο.Παρά το γεγονός ότι είναι τεχνητό ύφασμα, αυτό το υλικό είναι ελαστικό και έχει θερμαντικό αποτέλεσμα. Υπάρχει επίσης ένα μειονέκτημα - η χρήση τέτοιων μαξιλαριών γόνατος μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό όχι μόνο να επιλέξετε τα σωστά τακάκια, αλλά και να τα χρησιμοποιήσετε. Οι γιατροί έχουν κάποιες σημαντικές συστάσεις για να ακολουθήσουν:

 • Δεν μπορείτε να τα φοράτε για περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα.
 • Το πόσο καιρό φοριέται εξαρτάται από τον βαθμό της οστεοαρθρίτιδας. Ο γιατρός θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.
 • Εάν έχετε αλλεργία, πρέπει επειγόντως να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα σας συνταγογραφήσει έναν άλλο επίδεσμο για εσάς.
 • Είναι αδύνατο για τον πράκτορα να συμπιέζει υπερβολικά τις αρθρώσεις.
 • Πλύνετε τα τακάκια στο γόνατο με το χέρι, η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους +40 βαθμούς.

Εν κατακλείδι, πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει να παραμελήσουμε έναν υγιή τρόπο ζωής - στην περίπτωση αυτή το σώμα θα λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Εάν αισθανθείτε πόνο στις αρθρώσεις, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για τη σωστή διάγνωση.