Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο: γιατί τα γόνατα πονάνε και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Μεταξύ όλων των ασθενειών του μυοσκελετικού συστήματος, η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή. Τα γόνατά του είναι ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε τι είναι η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γονάτου και πώς να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασθένεια

Χαρακτηριστικά της νόσου

Η οστεοαρθρίτιδα των αρθρώσεων του γόνατος είναι μια παθολογία που σχετίζεται με την ανάπτυξη εκφυλιστικών-δυστροφικών διεργασιών στον ιστό του χόνδρου αυτών των αρθρώσεων. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η ασθένεια επηρεάζει όχι μόνο τον ίδιο τον χόνδρο, αλλά και άλλους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων και των περιαρθρικών μυών και με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να αναπτυχθούν διαδικασίες που συμβάλλουν στην καταστροφή του οστού.

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν κίνδυνο για ασθένεια των αρθρώσεων

Ομάδες κινδύνου

Με την αύξηση της ηλικίας, το σώμα αντιμετωπίζει δυσκολίες που οδηγούν σε υποσιτισμό των ιστών και επιταχυνόμενη φθορά. Υπό την επίδραση μηχανικών, βιοχημικών και άλλων παραγόντων, ο ιστός του χόνδρου αρχίζει σταδιακά να επιδεινώνεται, ο οποίος εξελίσσεται περαιτέρω σε οστεοαρθρίτιδα του δεξιού γόνατος ή της αριστεράς άρθρωσης.

Με την ηλικία, αυξάνεται η συχνότητα διάγνωσης αυτής της παθολογίας. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, η οποία οφείλεται στα χαρακτηριστικά του σώματός τους και στις ορμονικές αλλαγές.

Επίσης διατρέχουν κίνδυνο οι αθλητές και τα άτομα των οποίων η εργασία συνεπάγεται ανύψωση βαρών και τέντωμα συνεχώς των ποδιών.

Γενικά, διακρίνονται οι ακόλουθες ομάδες κινδύνου:

 • ηλικιωμένα άτομα;
 • αθλητές;
 • άτομα με τραυματισμούς στο γόνατο.
 • ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο.
 • συνεδρίαση;
 • παχύσαρκος;
 • που σχετίζεται με σκληρή σωματική εργασία ή την ανάγκη να είστε συνεχώς στα πόδια σας.
 • ασθενείς με ενδοκρινικές παθήσεις;
 • άτομα με ορμονικές διαταραχές.
 • οδηγεί έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
 • με συγγενείς παθολογίες του μυοσκελετικού συστήματος.

Εάν εισάγετε ομάδα κινδύνου, πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά την κατάσταση των αρθρώσεων και να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα.

Λόγοι ανάπτυξης

Εάν μιλάμε για τις συγκεκριμένες αιτίες των δυστροφικών διεργασιών στον ιστό του χόνδρου, τότε με πολλούς τρόπους σχετίζονται με την καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας διαδραματίζουν επίσης ρόλο.

Οι κύριες αιτίες της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι:

 1. Τραυματισμοί. Τυχόν βλάβη στο γόνατο και τους παρακείμενους ιστούς, όπως μώλωπες, εξάρθρωση, δάκρυα και διάστρεμμα, δάκρυα, σπασίματα κ. λπ. , μπορεί να συμβούν κάποια στιγμή μετά την πλήρη επούλωση της τραυματισμένης περιοχής.
 2. Συγγενείς διαταραχές. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, αστάθεια στις αρθρώσεις, καμπυλότητα και άλλες αναπτυξιακές και λειτουργικές διαταραχές που σχετίζονται με τα δομικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σκελετού.
 3. Αλλαγές στην ηλικία. Σταδιακά, ο ιστός του χόνδρου φθείρεται και το ασβέστιο ξεπλένεται από τα οστά. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα άτομο, τόσο πιο έντονες είναι αυτές οι διαδικασίες.
 4. Επαγγελματικά αθλήματα - ο λόγος για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο
 5. Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία επιβραδύνει το μεταβολισμό και συμβάλλει στην υπερβολική πίεση στα άκρα. Τα υπέρβαρα άτομα σχεδόν πάντα έχουν προβλήματα ποδιών.
 6. Ενδοκρινικές ασθένειες.Μια ανθυγιεινή κατάσταση του ενδοκρινικού συστήματος οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία και μεταβολικές διαταραχές.
 7. Λειτουργικές παρεμβάσεις. Οι χειρουργικοί χειρισμοί έχουν ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στον μηνίσκο. Εάν αφαιρεθεί, η γοναρθρόπτωση θα εμφανιστεί στο 90% του χρόνου.
 8. Άγχος. Οι έντονες συναισθηματικές εμπειρίες επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση ολόκληρου του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του μυοσκελετικού συστήματος.
 9. Υποσιτισμός του ιστού. Οι περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες σχετίζονται με μειωμένη ροή αίματος, καθώς όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά παρέχονται μέσω των αγγείων στον ιστό.
 10. Έντονα φορτία.Ανύψωση και μεταφορά βαρών, ακατάλληλο τρέξιμο και άλμα, παραβίαση της τεχνικής άσκησης σωματικών ασκήσεων, παρατεταμένη στάση - όλα αυτά είναι υπερβολικά φορτία στα πόδια ενός ατόμου.

Εάν δεν λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την επίδραση αυτών των αιτίων, το κόστος μιας τέτοιας αμέλειας θεραπείας της υγείας σας θα αντιπροσωπεύεται από πολλά προβλήματα με τα μυοσκελετικά και άλλα συστήματα του σώματος.

Η δυσφορία και το πρήξιμο στην περιοχή του γόνατος είναι τα πρώτα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Συμπτώματα εκδήλωσης

Η ασθένεια είναι αρχικά ασυμπτωματική ή υπάρχει μόνο περιστασιακό άγχος. Τις περισσότερες φορές, τα γόνατα πονάνε μετά από μια μακρά παραμονή σε μια θέση ή μια έντονη μέρα στη δουλειά. Δεδομένου ότι τέτοια σημεία δεν ενοχλούν και εξαφανίζονται εντελώς μετά την ανάπαυση, ένα άτομο δεν συνειδητοποιεί αμέσως ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σταδιακά αυξάνεται η δυσφορία, υπάρχει έντονος πόνος. Πληγώνουν στη φύση, αλλά όταν κινούνται μπορεί να είναι απότομα και απότομα. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η δυσφορία αυξάνεται.

Άλλα συμπτώματα της γοναρθρώσεως είναι:

 • Επιδείνωση των κινητικών δεξιοτήτων του γόνατος;
 • η εμφάνιση μιας ηχητικής κρίσης κατά τη μετακίνηση.
 • οίδημα και υπεραιμία του ιστού.
 • καμπυλότητα των άκρων.

Είναι η επιθυμία να ανακουφίσει τον πόνο που είναι συχνά ο κύριος παράγοντας διέγερσης για την παραπομπή ενός ατόμου στην κλινική. Όσο πιο γρήγορα το κάνετε αυτό, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να σταματήσετε την παθολογική διαδικασία. Διαφορετικά, οι αλλαγές θα γίνουν μη αναστρέψιμες και δεν θα είναι δυνατή η χρήση συντηρητικών μεθόδων για την επίλυση του προβλήματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία. Αυτό το φαινόμενο σπάνια παρατηρείται, δείχνει έντονη φλεγμονώδη διαδικασία. Μια λοίμωξη θα μπορούσε να είναι η αιτία, για παράδειγμα, εάν υπέστη πρόσφατα τραυματισμό στα πόδια.

Τύποι παθολογίας

Στην ιατρική πρακτική, η ασθένεια έχει μια ειδική ταξινόμηση.

Υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος:

 1. Αριστερά ή δεξιά. Εντοπίζεται μόνο στη μία πλευρά, δηλαδή επηρεάζει είτε το αριστερό είτε το δεξί γόνατο. Τις περισσότερες φορές, αυτή η κατάσταση παρατηρείται μετά από τραυματισμό στο άκρο.
 2. Διπλής όψης. Ταυτόχρονα, οι παθολογικές διεργασίες αναπτύσσονται και στα δύο σκέλη. Η συμμετρική ανάπτυξη της νόσου είναι τυπική στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς οι εσωτερικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα έχουν μεγάλη επιρροή.
 3. Κύριο. Αναπτύσσεται ως ασθένεια από μόνη της. Οι προκλητικοί παράγοντες είναι ο λανθασμένος τρόπος ζωής, το άγχος, οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία κ. λπ.
 4. Δευτερεύον. Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος γίνεται αποτέλεσμα μιας άλλης νόσου του μυοσκελετικού συστήματος και των στενά συγγενών του συστημάτων. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης τραυματικούς τραυματισμούς στα άκρα.

Αξίζει επίσης να γίνει διάκριση μεταξύ της περιαρθρώσεως. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει τους μυς και τους συνδέσμους που θέτουν την άρθρωση σε κίνηση.

Μια άλλη σημαντική κατηγορία είναι η υπερθάρρωση του γόνατος. Αυτό είναι το όνομα των προοδευτικών εκφυλιστικών διεργασιών στον χόνδρο. Στα τελευταία στάδια υπάρχει μια έντονη παραμορφωμένη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Αξίζει να αναφερθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα στάδια ανάπτυξης της παθολογίας.

Επίπεδα προόδου

Υπάρχουν τέσσερα κύρια στάδια της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Κάθε ένα από αυτά χαρακτηρίζεται από μια πιο έντονη εκδήλωση της νόσου και την εμφάνιση νέων αρνητικών διεργασιών.

 1. Επίπεδο 1. Εμφανίζονται περιστασιακά παράπονα, αλλά αυτά εξαφανίζονται μετά την ανάπαυση και την άσκηση του ποδιού. Δεν υπάρχουν ακόμα αλλαγές στη δομή του ιστού που μπορεί να δει ο διαγνωστικός, αλλά η διατροφή του χόνδρου έχει ήδη διαταραχθεί, γεγονός που προκαλεί σταδιακά την εξέλιξη της παθολογίας.
 2. Επίπεδο 2. Ο πόνος γίνεται ενοχλητικός, ο χόνδρος γίνεται πολύ πιο λεπτός, γεγονός που οδηγεί σε στένωση του χώρου των αρθρώσεων. Εμφανίζεται μια χαρακτηριστική κρίση, οι κινήσεις συνοδεύονται επίσης από δυσάρεστες αισθήσεις.
 3. 3ο - 4ο επίπεδο. Η ακτινογραφία δείχνει σαφώς τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην άρθρωση. Ο ιστός του χόνδρου έχει φθαρεί, το οστό αρχίζει να παραμορφώνεται σε σημεία τριβής, ορισμένες περιοχές είναι κατάφυτες με οστεοφύτα και υπάρχουν αποθέσεις αλατιού. Όλα αυτά εμποδίζουν την κίνηση του ποδιού και προκαλούν τον ισχυρότερο αδιάκοπο πόνο.

Εάν είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από τον πρώτο βαθμό οστεοαρθρίτιδας του γόνατος με οικονομικές μεθόδους και να αποκαταστήσετε πλήρως την υγεία των άκρων, τότε το τρίτο έως το τέταρτο στάδιο είναι μη αναστρέψιμα και πρακτικά απρόσιτα στη συντηρητική θεραπεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια από ιατρική εγκατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Συνέπειες και πιθανές επιπλοκές

Όσον αφορά τις συνέπειες της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, αρχικά δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία εάν ληφθούν κατάλληλα μέτρα εγκαίρως. Φυσικά, η φλεγμονή του γόνατος προκαλεί κάποια δυσφορία, αλλά τα συμπτώματα και η ίδια η δυστροφική διαδικασία μπορούν να εξαλειφθούν.

Όσο περισσότερο ο ασθενής αγνοεί το πρόβλημα, τόσο περισσότερο παραμελείται. Στο δεύτερο στάδιο, ο χόνδρος αρχίζει να επιδεινώνεται και δύσκολα μπορεί να αποκατασταθεί. Ο σοβαρός πόνος διαταράσσει τον συνηθισμένο τρόπο ζωής ενός ατόμου και ασκεί ψυχολογική πίεση.

Οι κύριες συνέπειες μιας προοδευτικής οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι:

 • αδιάκοπος πόνος;
 • αποκλείει την κινητικότητα των ποδιών.
 • ο σχηματισμός της ανάπτυξης αλατιού των οστών.
 • πλήρης καταστροφή του χόνδρου υαλίνης.
 • εξάπλωση της παθολογικής διαδικασίας σε άλλους τομείς.
 • εμπλοκή της μυϊκής συσκευής;
 • αναπηρία.

Το κύριο ερώτημα: είναι δυνατόν να περπατήσετε με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο; Η άσκηση βοηθά στη θεραπεία ολόκληρου του οργανισμού, αλλά αυτός ο κανόνας λειτουργεί μόνο εάν η ασθένεια ανιχνευθεί νωρίς.

Σε μεταγενέστερα στάδια, η κίνηση μπορεί να επιδεινώσει μόνο την καταστροφική διαδικασία. Επομένως, συνιστάται στον ασθενή να ξεκουραστεί και να φοράει ειδικά ορθοτικάΜε την παραμόρφωση και την παρεμπόδιση της κινητικότητας των ποδιών, το περπάτημα μειώνεται, δηλαδή, ένα άτομο γίνεται ανάπηρο. Αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.

Διαγνωστικοί κανόνες

Για να αποφύγετε τέτοιες επιπλοκές και να μην παρεμποδιστείτε, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια αμέσως. Ένας ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να σας συμβουλεύσει για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Η επιτυχία της περαιτέρω θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο λεπτομέρειας της διάγνωσης. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να αγνοήσουμε τις συνταγές του ειδικού σχετικά με την ανάγκη για ορισμένες διαδικασίες εξέτασης.

Η ολοκληρωμένη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες μεθόδους:

 1. Εργαστηριακές εξετάσεις αίματος. Απαιτείται για τον εντοπισμό αποκλίσεων από τον κανόνα ως προς τους βασικούς δείκτες. Η παρουσία παραβιάσεων υποδηλώνει μια φλεγμονώδη διαδικασία ή άλλα προβλήματα που μπορούν άμεσα ή έμμεσα να υποδηλώσουν ασθένεια των αρθρώσεωνΜια ρευματική δοκιμή μπορεί να πραγματοποιηθεί χωριστά εάν είναι απαραίτητο. Είναι επίσης σημαντικό να προσδιοριστεί το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, καθώς η αύξηση του μπορεί να δείξει προβλήματα στο ενδοκρινικό σύστημα, τα οποία επηρεάζουν επίσης την κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος και τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα.
 2. ακτινογραφία. Αυτή είναι μια υποχρεωτική διαδικασία που θα σας επιτρέψει να λάβετε υπόψη την κατάσταση της ασθένειας. Η εικόνα δείχνει περιοχές των οστών. Ο βαθμός φθοράς του χόνδρου εκτιμάται με βάση το μέγεθος του χώρου αρθρώσεων, τη θέση των μεμονωμένων στοιχείων άρθρωσης, την παρουσία ξένων σχηματισμών και άλλων δεικτών.
 3. υπέρηχος. Τα υπερηχητικά κύματα επιτρέπουν μια πιο λεπτομερή μελέτη της κατάστασης των ίδιων των μαλακών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του χόνδρου. Ο υπέρηχος ανιχνεύει φλεγμονώδεις διεργασίες, συμπαγείς εγκλείσεις και σχηματισμούς όγκων.
 4. MRI. Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για να μελετήσετε την κατάσταση των αρθρώσεων. Η εικόνα δείχνει καθαρά όλα τα στοιχεία της άρθρωσης και των παρακείμενων μαλακών ιστών, καθώς και των αιμοφόρων αγγείων. Η εικόνα περιέχει μια δομή ανά στρώση και η ίδια η διαδικασία πραγματοποιείται δυναμικά, έτσι ώστε ο γιατρός να μπορεί να δει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει μια διάγνωση. Εναλλακτικά, εάν η μαγνητική τομογραφία αντενδείκνυται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί CT.
 5. αρθροσκόπηση. Μια πιο λεπτομερής εξέταση του γόνατος είναι δυνατή με την εισαγωγή ενός αρθροσκοπίου στην κοιλότητα του. Η διαδικασία είναι λιγότερο τραυματική και ως εκ τούτου μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς φόβο για την υγεία σας. Η κάμερα δείχνει καθαρά την κατάσταση του χόνδρου και άλλων ιστών.

Μέθοδοι θεραπείας

Για να απαλλαγείτε από την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και τις συνέπειές του, η λύση σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να προσεγγιστεί σωστά. Μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να επιλέξει την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα, καθώς και λαϊκές μέθοδοι. Ορισμένες από τις τεχνικές αλληλεπικαλύπτονται στενά, όπως διαφορετικές κομπρέσες.

Εάν γίνει σωστά, είναι δυνατόν να αποδυναμώσετε σημαντικά τις εκδηλώσεις της νόσου και να αποκαταστήσετε την υγεία των ποδιών σας σε κάποιο βαθμό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διστάσει με τη θεραπεία, διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούν δραστικά μέτρα.

φαρμακευτική θεραπεία

Το πρώτο πράγμα για να ξεκινήσετε τη θεραπεία είναι η φαρμακευτική θεραπεία. Ανάλογα με τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, μπορεί να χωριστεί σε διάφορους τομείς:

 1. Ανακούφιση από τον πόνο. Στην οστεοαρθρίτιδα, είναι η ανάγκη για ανακούφιση από τον πόνο που οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού για μια λίστα φαρμάκων. Τα αναλγητικά είναι απαραίτητα για σοβαρή δυσφορία, για παράδειγμα, οι ενέσεις πραγματοποιούνται στο τρίτο στάδιο της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.
 2. Αφαίρεση φλεγμονής. Δεδομένου ότι είναι δυνατόν να ανακουφιστεί ο πόνος στην οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος με τη διακοπή της φλεγμονώδους διαδικασίας, συνταγογραφούνται επιτακτικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Φαρμακευτική θεραπεία για γοναρθρώσειςΕάν η κατάσταση παραμεληθεί, μπορούν να συνταγογραφηθούν βραχείες σειρές γλυκοκορτικοειδών για την ενίσχυση της επίδρασης.
 3. αποκατάσταση χόνδρου. Είναι απαραίτητο να τονωθεί η αναγέννηση του χόνδρου υαλίνης, να βελτιωθεί η διατροφή του και να προστατευτεί από μελλοντική καταστροφή. Για αυτό χρησιμοποιούνται διαφορετικές ομάδες χονδροπροστατευτών. Εάν αναρωτιόμαστε εάν το φάρμακο θα βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, δώστε προσοχή στη σύνθεση του φαρμάκου. Ο συνδυασμός σημαντικών συστατικών είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα αυτής της κατηγορίας.
 4. Βελτιωμένη διατροφή ιστών. Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανάκτησης και να ενισχυθεί η άρθρωση, συνταγογραφούνται διάφορα φάρμακα και πρόσθετα για τη βελτίωση του μεταβολισμού, την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και τον κορεσμό των κυττάρων με βιταμίνες και μέταλλα.

Μόνο ο θεράπων ιατρός έχει το δικαίωμα να συνταγογραφήσει και να διορθώσει τη φαρμακευτική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Η ανεξάρτητη χρήση φαρμάκων είναι ανεπιθύμητη, επιτρέπεται μόνο η χρήση παρασκευασμάτων βιταμινών και η χρήση ορισμένων χονδροπροστατευτικών.

Τα οφέλη της ποδηλασίας στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Διατροφή και τρόπος ζωής

Ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία θεραπείας είναι να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, ειδικά τις διατροφικές σας συνήθειες. Πολλά εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της νόσου. Για παράδειγμα, η ποδηλασία μπορεί να είναι επωφελής στην αρχή της ανάπτυξης και να διεγείρει τις διαδικασίες ανάκαμψης.

Εάν ταυτόχρονα υπάρχουν προβλήματα με τις κινήσεις κάμψης / επέκτασης, αυτό το άγχος μπορεί να επιδεινώσει μόνο την κατάσταση του ασθενούς και να επιδεινώσει καταστροφικές διαδικασίες.

Γενικά, η δραστηριότητα ενθαρρύνεται επειδή η άσκηση βοηθά στη θεραπεία πολλών μυοσκελετικών διαταραχών. Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα, να μην υπερφορτώνετε τα πόδια και να αποφεύγετε ξαφνικές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ερώτημα εάν είναι δυνατόν να τρέξει με οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος. Είναι καλύτερα να αντικαταστήσετε αυτόν τον τύπο σωματικής δραστηριότητας με γρήγορο περπάτημα.

Όταν μιλάμε για διατροφή, οι αντενδείξεις για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αναφέρονται στην κατανάλωση αλκοόλ και πρόχειρου φαγητού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκλειστούν λιπαρά και αλμυρά τρόφιμα.

Η διατροφή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινή, δηλαδή λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γάλα και τυρί, άπαχο κρέας και ψάρι. Τα προϊόντα που βοηθούν στην αποκατάσταση του χόνδρου υαλίνης είναι πολύ χρήσιμα: θαλασσινά, παραπροϊόντα σφαγίων, ζελέ, μήλα, φύκια κ. λπ.

Φυσιοθεραπεία και άλλες διαδικασίες

Η φυσιοθεραπεία είναι υποχρεωτικό μέρος της θεραπείας. Η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί επίσης ενεργά μια ποικιλία χειροκίνητων και μη παραδοσιακών μεθόδων χειρισμού του σώματος. Συνιστάται να προσέχετε τέτοιες διαδικασίες.

 1. Μαγνητοθεραπεία. Αυτή είναι μια από τις τεχνικές της φυσικοθεραπείας. Το μαγνητικό αποτέλεσμα διεγείρει τις διαδικασίες ανάκτησης και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Εναλλακτικά, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ηλεκτροφόρηση.
 2. Ο βελονισμός προάγει την επισκευή του ιστού των αρθρώσεων
 3. μασάζ. Διάφοροι τύποι χειροκίνητης παρέμβασης πρέπει να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο ειδικό βάσει των αποτελεσμάτων της διάγνωσης και των συνταγών του θεράποντος ιατρού. Το μασάζ διεγείρει τις μεταβολικές διεργασίες στον ιστό, βελτιώνει την κινητικότητα των ποδιών και ανακουφίζει από την ταλαιπωρία.
 4. Hirudotherapy. Αυτή είναι μια θεραπεία με βδέλλα. Οι βδέλλες είναι γνωστοί για τον ασφαλή καθαρισμό αίματος. Δαγκώνουν μέσω του δέρματος του ασθενούς, ουσίες που αποτρέπουν την πήξη του αίματος έρχονται με σάλιο. Μικρή αιματοχυσία αυτού του τύπου βοηθά στην εκκαθάριση της φλεγμονώδους διαδικασίας, στη βελτίωση της διατροφής των ιστών και έχει συνολική επίδραση στην υγεία στο σώμα.
 5. βελονισμός. Αυτή είναι μια από τις μεθόδους ρεφλεξολογίας, ο πυρήνας της οποίας είναι να επηρεάσει τα ενεργά σημεία, τα οποία βρίσκονται όχι μόνο στην περιοχή των ασθενών, αλλά και σε όλο το σώμα. Ο γιατρός εισάγει ειδικές βελόνες στο δέρμα ακριβώς στα σημεία όπου πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Θεραπευτική γυμναστική

Εάν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη θεραπεία με τη βοήθεια σωματικών ασκήσεων, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι κανόνες για τα επιτρεπόμενα φορτία καθορίζονται από έναν ειδικό. Είναι καλύτερο να συμμετέχετε σε ομαδικές ασκήσεις. Τα αθλήματα για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος περιλαμβάνονται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση.

Το κολύμπι στην πισίνα μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε τις βλάβες των αρθρώσεων

Ας υπογραμμίσουμε τις κύριες οδηγίες για τη γοναρθρόζη:

 1. πισίνα. Το κολύμπι ανακουφίζει τα πόδια από το άγχος και την ένταση και βοηθά την προβληματική περιοχή να αναπτυχθεί ομαλά. Το αερόμπικ στο νερό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος, ειδικά σε υπέρβαρα άτομα και ηλικιωμένους.
 2. πεζοπορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αν το περπάτημα είναι χρήσιμο για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, αλλά ταυτόχρονα, οι περίπατοι πρέπει να είναι σύντομοι και κανονικοί. Ωστόσο, το τρέξιμο δεν είναι μια συνιστώμενη θεραπεία.
 3. Εκπαίδευση με προσομοιωτές. Αυτά μπορεί να είναι ειδικοί εκπαιδευτές μπλοκ ή ένα ποδήλατο γυμναστικής, για παράδειγμα, εάν δεν έχετε αντενδείξεις. Είναι χρήσιμα για την ενίσχυση των μυών και των συνδέσμων.
 4. Θεραπευτική γυμναστική. Οι ορθοπεδικοί και οι επαγγελματίες θεραπευτές αποκατάστασης αναπτύσσουν ειδικές ασκήσεις με τις οποίες όλες οι κοινές ομάδες μπορούν να εκπαιδευτούν ήπια και να αποκατασταθεί η υγεία τους.

Η σωματική δραστηριότητα με οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος πρέπει να χορηγείται τακτικά και αυστηρά. Η υπερφόρτωση των ποδιών σας ή η παράλειψη των μαθημάτων δεν θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε τις σωστές ασκήσεις για τη συγκεκριμένη σας κατάσταση. Ελέγξτε αυτό το σημείο με τον επιμελητή εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να καταλήξετε στην περίπτωση σας με οστεοαρθρίτιδα;

Παραδοσιακή ιατρική

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος στο σπίτι συνδέεται επίσης στενά με τη χρήση παραδοσιακών ιατρικών συνταγών. Θυμηθείτε ότι πριν χρησιμοποιήσετε ένα ή άλλο αυτό-προετοιμασμένο φάρμακο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλλεργίες και άλλες αντενδείξεις και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαφορετικά, οι επιδράσεις μπορεί να αντιστραφούν ή οι επιδράσεις των κατ 'οίκον φαρμάκων μπορεί να εντείνουν υπερβολικά τις επιδράσεις των φαρμακευτικών φαρμάκων. Παρόλα αυτά, οι παραδοσιακές μέθοδοι εξακολουθούν να απαιτούνται, καθώς η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν των περισσότερων φαρμάκων που αγοράστηκαν.

Οι ακόλουθες θεραπείες χρησιμοποιούνται συχνότερα για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος:

 1. Τσάι από βότανα. Οι εγχύσεις και τα αφέψημα των φύλλων δάφνης, του χαμομηλιού, του St. John's wort, του yarrow και άλλων φαρμακευτικών φυτών χρησιμοποιούνται ενεργά τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση. Μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή, να ανακουφίσουν τον πόνο, να αφαιρέσουν τα άλατα και να παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες και άλλες χρήσιμες ουσίες.
 2. Προϊόντα μελισσοκομίας. Η πρόπολη, η πέργα, η πανώλη των μελισσών, το κερί και το μέλι έχουν ένα πανκατευθυντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος με το μέλι είναι τόσο δημοφιλής κατεύθυνση. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα προϊόντα μελισσών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργίες. Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια
 3. Βάμματα αλκοόλης. Είναι μια εξαιρετική θεραπεία για τη θέρμανση και την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, την ανακούφιση της φλεγμονής και τη βελτίωση της κινητικότητας των ποδιών. Για τις αρθρώσεις, το λευκό λιλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, το οποίο πρέπει να καθαρίζεται από πράσινο και να χύνεται με βότκα για δύο εβδομάδες. Η έγχυση χρησιμοποιείται επίσης για τρίψιμο της πληγείσας περιοχής.
 4. Φρέσκα φυτά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα ωμά δώρα της φύσης. Για παράδειγμα, ένα φύλλο κολλιτσίδας ή λάχανου πρέπει να ζυμώνεται ελαφρά και στη συνέχεια να δένεται στο γόνατο για τουλάχιστον 10 ώρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες κομπρέσες, όπως: Β. Προσθέστε φαρμακευτική χολή, ηλιέλαιο, μέλι κ. λπ.
 5. Λίπη των ζώων. Προστίθενται σε σπιτικές κρέμες. Για να επιτευχθεί η βέλτιστη συνοχή, το λίπος πρέπει να αναμιγνύεται με κερί μέλισσας, μπορεί να προστεθεί μαγειρική με βότανα και άλλα συστατικά.
Χειρουργική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος

Χειρουργική επέμβαση και αποκατάσταση

Οι περισσότεροι ασθενείς ανησυχούν για το ερώτημα: Μπορεί η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος να θεραπευτεί εάν έχει ήδη προχωρήσει στο 2ο έως το 3ο στάδιο; Δυστυχώς, δεν θα είναι δυνατό να αποκατασταθεί η υγεία του βλεννογόνου του χόνδρου, αλλά υπάρχει ακόμη μια διέξοδος από την κατάσταση.

Εάν έχετε προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος, οι επιλογές θεραπείας χωρίζονται σε χειρουργικές και συντηρητικές βοηθητικές τεχνικές. Όταν ο χόνδρος είναι εντελώς φθαρμένος, ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων λειτουργιών του άκρου είναι μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Η καλύτερη επιλογή είναι η χρήση ενδοπροθέσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, τα κατεστραμμένα στοιχεία του συνδέσμου αφαιρούνται εν μέρει ή πλήρως και στη θέση τους τοποθετούνται ειδικές προθέσεις με μπουλόνια και χειρουργικό τσιμέντο. Με την πάροδο του χρόνου, κατακλύζονται από οστικό ιστό και καταλαμβάνουν πλήρως όλο το απαραίτητο φορτίο.

Δεδομένου ότι δεν είναι πάντα δυνατή η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος με αυτόν τον τρόπο, η μέθοδος αρθροδεσίας χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για την ανακούφιση του πόνου και την πρόληψη περαιτέρω παραμόρφωσης του άκρου.

Εάν, στην πρώτη περίπτωση, η κινητική ικανότητα του ποδιού αποκατασταθεί στο μέγιστο, τότε με αρθροδεσία εμφανίζεται το αντίθετο αποτέλεσμα: το άκρο στερεώνεται σε μια συγκεκριμένη θέση και μετά την τομή του οστού, τα στοιχεία συντήκονται. Η κίνηση είναι δυνατή μόνο προς μία κατεύθυνση.

Πρόληψη ασθενειών

Για την πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου, υποτίθεται ότι αποτρέπει την οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος.

Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Αποφύγετε τραυματισμούς.
 • Μην υπερφορτώνετε τα γόνατά σας.
 • να είστε λιγότερο νευρικοί.
 • ακολουθήστε έναν ενεργό τρόπο ζωής
 • εγκατάλειψη κακών συνηθειών.
 • φάτε σωστά.
 • Παρακολουθήστε το βάρος σας.
 • Αντιμετωπίστε εγκαίρως άλλες ασθένειες.

Όταν ανησυχείτε για πρώτη φορά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να ξεκινήσετε την καταπολέμηση της νόσου εγκαίρως.